Framtidens ledarskap - satsningen för föreningarna - Innebandy.se
2017-06-13 13:14

Framtidens ledarskap - satsningen för föreningarna


Skånes IBF:s deltagare i helgen. Foto: Skånes IBF

I helgen genomförde Skånes IBF sin andra träff för Framtidens ledarskap. Projektet är långtgående och något Svensk Innebandy har initierat.
– Det är härligt att se att Skåne har kommit i gång med satsningen och att det är så många föreningar som vill vara med, säger Hanna Sandberg som är kommunikatör på Svensk Innebandy. 

Svensk Innebandy startade i början av 2016 nätverket #IBkvinnorleder. Det är ett nätverk för kvinnor som har ett ledar‐/tränar‐ eller förtroendeuppdrag eller där önskan finns att få ett ledaruppdrag på förbundsserienivå.

– Vi vill nu att nätverket ska finnas på distriktsnivå för dem som är ledare, tränare och förtroendevalda i föreningar som inte har lag på förbundsserienivå, säger Hanna Sandberg. 

Syftet med programmet är att erbjuda dagens och morgondagens flickor, kvinnor, pojkar och män med tränar- eller ledaruppdrag en vilja att inneha ett uppdrag genom en kvalificerad ledarutbildning och nätverksskapande kring ett inkluderande ledarskap. Det för att på lång sikt stärka engagemang och viljan att behålla och anta ledaruppdrag. 

– Vi tänker oss att det ska finnas en struktur som alla distriktsnätverk följer. Allt för att vi ska få ut så mycket effekt av satsningen som möjligt. I vissa fall kan distrikt behöva gå tillsammans för att genomföra nätverksträffar, säger Hanna Sandberg.

Distriktet erbjuder ett nätverk och utbildningspaket för 15‐20 spelare/ledare inom åldern 18‐25 år under ett års tid. Fördelningen kommer att vara 50/50 kvinnor och män.

Lokala innebandyföreningar nominerar deltagare, idealt sett 2+2. Fördelningen ska vara 50/50 kvinnor och män.

– För att vi ska få till en strukturell förändring vill vi att distrikten kräver att föreningarna skickar en flicka eller kvinna och en pojke eller man. Det går inte att bara skicka en kvinna eller en man, säger Sandberg. 

De distrikt som är med är:
Göteborg
Hälsingland/Gästrikland/Västernorrland
Skåne
Uppland
Värmland
Västergötland 

Skånes IBF genomförde sin andra träff i helgen som gick. Något Hanna Sandberg uppskattade.

– Det är härligt att se att Skåne har kommit i gång med satsningen och att det är så många föreningar som vill vara med. Det visar på att det är ett område som är viktigt för föreningarna och att de ser området som en utvecklingsmöjlighet.


Författare: Anton Rosenblad