Damdomarcoachen: Så får vi flera damdomare - Innebandy.se
2017-06-09 06:32

Damdomarcoachen: Så får vi flera damdomare


Jenny Moen, damdomarcoach. Foto: Privat

Jenny Moen satsar hårt på damdomare i Dalarna. Nu vill hon också ta en ännu mer ledande roll i sitt distrikt.
- Jag känner själv att jag vill vara med och jag vet att jag kan påverka för att få distriktet att anta nya utmaningar och göra förändringar, säger hon. 

En av tolv deltagare i Svensk Innebandys nätverk #IBkvinnorleder är Jenny Moen. Hon är verksam inom Dalarnas distriktsförbund och har specialiserat sig på domare – och just damdomare.

- Syftet med damdomarprojektet i Dalarna är att kontinuerligt utbilda nya tjejdomare i distriktet och att behålla så många som möjligt av de vi utbildat på domarkurserna. Mycket handlar om att skapa relationer och knyta kontakter med varandra, en bra samhörighet i gruppen gör att fler väljer att stanna kvar. Precis som i ett lag, ett lag med bra samhörighet kommer ha många fler som väljer att fortsätta än om det inte finns någon bra samhörighet i gruppen, säger Jenny Moen. 

Från hösten 2015 fram till i dag har Dalarna anordnat speciella domarutbildningar för tjejer som ska utbilda sig till förstaårsdomare (GU1). Enligt Moen känner många att det ibland kan bli jobbigt att ha killar i samma grupp, då vågar de inte ta för sig lika mycket som när det bara är tjejer tillsammans.

- Det här har varit ett lyckat koncept som vi kommer att fortsätta med framöver i Dalarna. Vi anordnar träffar under säsongens gång och gör en avslutning med olika aktiviteter. Vi har bland annat träffats och ätit mat, pratat om säsongen som har varit och avslutat med att träffa SSL-domare och tittat på en SSL-match. Det brukar vara väldigt bra uppslutning på träffarna, säger Moen.

De senaste tre säsongen har Moen jobbat med det här, och hon hoppas att förtroendet från Dalarna fortsätter. Hon tror att en damdomarcoach betyder mycket för de damdomare som tar steget och vill utbilda sig till domare.

- Egentligen spelar det ingen roll inom vilken idrott, utan det här behövs inom alla sporter där domare finns. Jag hade själv uppskattat väldigt mycket att ha någon som mitt bollplank under de första säsongerna som jag dömde innebandy. Hade jag haft det från början så hade mina första säsonger förmodligen känts bättre än vad de gjorde. Jag har under de senaste säsongerna skapat otroliga relationer med damdomarna i vårt distrikt som jag är väldigt glad och tacksam för. Det har även stärkt mig som person. 

Varför ville du gå med i nätverket?
- I Dalarnas IBF finns det väldigt få damer som är aktiva inom förbundet, det finns otroligt många män på ledande positioner i förbundet. I framtiden vill jag ta en ännu mer ledande position inom vårt distrikt eller i ett annat distrikt, jag känner själv att jag vill vara med och jag vet att jag kan påverka för att få distriktet att anta nya utmaningar och göra förändringar. Det här är väldigt viktigt för att ett distrikt ska utvecklas, säger Moen och fortsätter:

- Genom att delta i nätverket för kvinnor så visste jag att jag kunde få dela med mig av mina egna erfarenheter, men även ta del av andras erfarenheter och hur de ser på saken. Ibland kan flera ha samma problem, men olika lösningar på det. Jag ville helt enkelt träffa flera likasinnade som mig och prata om hur det ser ut i övriga Sverige. 

Varför behövs sådana här nätverk?
- Det är ett otroligt bra nätverk för att samla kvinnor från hela landet för att samtala med varandra och pusha på åt rätt riktning. Idrotten förknippas tyvärr fortfarande med det manliga könet, det behöver förändras. Många män väljer likasinnade och av samma kön före personens kompetens till ledande positioner i ett förbund. Det måste förändras och då är det väldigt bra och viktigt att vi tjejer kan hjälpas åt och lyfta fram våra åsikter och de viljor som vi har.


Författare: Anton Rosenblad