2012-06-29 09:45

Ekblom ny instruktör på RIG

Susanne Ekblom blir ny instruktör på Riksinnebandygymnasiet (RIG) i Umeå. Hon kommer att komplettera de övriga instruktörerna Peter Svensson Hörnsten, Fredrik Holmgren och Torbjörn Sjögren från och med 1 augusti.


Susanne Ekblom. Foto: Idrottsfoto.


Målet var att få in en instruktör som haft egen innebandykarriär och som har lärarerfarenheter. Susanne Ekblom är lagkapten i IKSU och har fyra SM-guld, 29 landskamper och ett VM-guld på meritlistan. "Sussie" har även arbetat som lärare i elva år.

– Det var hög kvalité och hård konkurrens på de sökande men den som kompletterar oss på bästa sätt tror vi är Sussie. Hon brinner för innebandyn på ett äkta sätt och hon har både innebandykunskaper och en personlighet som passar otroligt bra, för både spelare och ledare. Hon utstrålar tydligt att hon är en ledare. Dessutom har Sussie varit med att ta ett lag som kämpat för att bli bäst till att verkligen bli världens bästa lag. Och sedan lyckats stanna kvar och hålla den positionen, säger Peter Svensson Hörnsten.

– Det ska bli fantastiskt roligt att jobba med det som jag brinner för allra mest - innebandy. Och att arbeta med gymnasieelever som brinner för samma sak. Jag har varit med i många år och har därför en hel del erfarenheter att dela med mig av. Jag vet vad som krävs att spela på den högsta nivån, säger Susanne Ekblom och fortsätter:

– Jag förväntar mig att få med att få vara med och jobba tillsammans med ungdomarna. Att skola in dem i tänket som krävs på en hög nivå och ge dem en bra grund att stå på så att de kan utvecklas vidare.

Susanne Ekblom kommer vid sidan av sin nya roll fortsätta i IKSU kommande säsong.

– Det kommer att bli jättebra med Sussie. Vi är medvetna om att hennes fortsatta spel i IKSU kan sticka andra klubbar i ögonen, men vi ser henne som en resurs på RIG i många år framåt så vi får styra hennes arbetsuppgifter så att hon slipper hamna i jävsituationer så länge hon fortfarande spelar, säger Peter Svensson Hörnsten och förklarar:

– Sussie kommer att få en snävare arbetsbeskrivning första året där hon får chans att i lugn och ro hitta rätt roll i vårt team. Hon slipper ha representativa uppdrag i någon större utsträckning och blir inte spelarnas kontakt/stöd när det gäller att välja förening. Sussie får fokusera på instruktörsrollen och all kontakt med klubbarna tar jag, säger Peter Svensson Hörnsten.

I år valde fyra av sju tjejer som gick ut RIG att gå till IKSU, något som aldrig hänt tidigare men som enligt Peter Svensson Hörnsten har en naturlig förklaring.

– Det är inte så konstigt egentligen. Caroline Deutgen och Karin Nygren har kommit tillbaka från allvarliga knäskador och IKSU är dokumenterat duktiga på att ta hand om och arbeta med sådana skador. Cornelia Fjellstedt valde länge och väl mellan klubbar men kände att hon ville träna upp fysiken i första hand och då är IKSU ett bra val. När det gäller Evelina Wahlström så ville IKSU tidigt ha henne och det var inte så många andra klubbar som jagade henne, säger Peter Svensson Hörnsten.

Av de sex RIG-spelare som gick ut förra året var det däremot ingen som gick till IKSU.

– Vi styr aldrig spelarnas val, det ingår i utbildningen att de ska lära sig ta egna beslut, säger Peter Svensson Hörnsten.

För Susanne Ekblom är det nya uppdraget ett drömjobb och hon vet att det krävs mycket av eleverna om de vill nå framgång.

– Huvudrubriken för mig är engagemang. Det tar mycket tid att spela på högsta nivån och du måste vara beredd på det och vilja utveckla dig. Allt ifrån hur du sköter din träning till att jobba med målsättningar och lägga ner tid på att vara mentalt förberedd.