2012-06-04 14:50

Kohonen fackelbärare vid Special Olympics

Världens bäste innebandyspelare Mika Kohonen kommer under tisdagen den 5 juni att närvara vid Special Olympics 2012, ett idrottsarrangemang på Stockholms Stadion som handlar om breddidrott för människor med utvecklingsstörning.

– Jag ska springa in med facklan vid inmarschen och även vara prisutdelare. Sedan tänker jag vara på plats, heja på ungdomarna och njuta av idrottsglädjen och livsglädjen, säger Mika Kohonen.


Mika Kohonen, Storvreta IBK. Foto: Idrottsfoto.


Evenemanget är det största i Sverige i sitt slag och ca 300 gymnasieungdomar från Stockholms särskolor deltar. Under Special Olympics är tävlingsformatet anpassat till deltagarnas nivå, förklarar Henrik Hjelmberg, kommunikatör på Svenska Handikappidrottsförbundet.

– Enkelt förklarat nivåindelar man deltagarna så att de möter motståndare på samma nivå. Hela dagen är en enda stor final där alla ska ha chans att vinna.

– Vi hoppas att många kommer till Stadion och förstår hur Special Olympics fungerar. Jag hoppas publiken får se alla positiva värden som det ger för deltagarna. Det är deltagarna som står i rampljuset, säger Hjelmberg.

Att just Mika Kohonen får rollen som fackelbärare och prisutdelare är inte en slump. Storvretaspelaren har ett stort engagemang för breddidrott och har turneringen ”Mika Kohonen Trophy” uppkallad efter sig, en turnering för ungdomar med funktionsnedsättning.

– Storvreta som förening jobbar mycket med att idrott är till för alla. Man vill att så många som möjligt får chansen att hålla på med idrott och få känna glädjen som det ger. Jag hoppade på direkt när idén om Mika Kohonen Trophy kom. Det blev en kanonturnering och en makalös dag med kämpatakter och mycket glädje, säger Kohonen.

Du verkar brinna för ungdomar och breddidrott, varför tror du att du engagerat dig i dessa frågor?
– Jag har alltid tyckt att vi människor är precis likadana och lika mycket värda. Jag har en kusin som sitter i rullstol och han älskar idrott. Han har aldrig kunnat hålla på med idrott, så därför ligger det ännu närmre mitt hjärta. Jag vill vara med och stötta så att alla får hålla på med idrott, säger Kohonen som berömmer just innebandyn.

– Innebandy som lagsport har ju inte bara den idrottsliga biten utan även den sociala. Vår sport är mångsidig och en trevlig sport att börja med. Alla kan vara med och jag tycker det är klockrent.

Dina kvaliteter på innebandyplanen tvivlar ju ingen på, men har du någonsin varit fackelbärare?
– Nej, det tillhör inte vardagen tyvärr. Det ska bli jätteroligt, men det är självklart lite nervöst och spännande. Jag hoppas att det inte regnar så att facklan slocknar, avslutar Mika med ett skratt.


Programmet för tisdagens Special Olympics hittar du här.

Mer info finns på: http://www.specialolympics.se/stockholm2012


Författare: Daniel Karlsson