2009-06-25 07:33

Transferkoll vecka 25 och 26

Klubbarna i SSL och Elitserien jobbar hårt med sina spelartrupper inför kommande säsong – och här kommer ett urval av de övergångar och kontrakt som skrivits de två senaste veckorna.

Elitserien

Dalen har gjort klart med IKSU Ungdoms skyttedrottning Caroline Lundmark, 18, till nästa säsong. Forwarden, med Sävar IBF som moderklubb, slutade trea i poängligan i division ett norra den gångna säsongen efter att ha levererat 37 poäng (17+20) på 18 matcher.
   – I Caroline får vi en rightarforward med en härlig speed och spelsinne, sedan verkar hon vara en tjej med rätt träningsmentalitet vilket känns bra, säger Dalentränaren Henrik Vilhelmsson i ett pressmeddelande.
   – Det känns superkul att äntligen få chansen i elitserien och det verkar vara ett härligt gäng som jag kommer till. Jag ser verkligen fram emot kommande säsong, säger Lundmark själv.

Örnsköldsvik har förlängt kontraktet med genombrottscentern Johanna Blomqvist som förra sommaren tog steget från division tre till Elitserien och överraskade alla. Då kom hon ändå sent till laget – precis innan seriestart.
   – Det ska bli spännande att se om Johanna tar ännu ett kliv i år när hon kan vara med redan från början av säsongen, säger Örnsköldsviks sportchef Tommy Häggström i ett pressmeddelande.

 

Landslagets Sandra Håkansson byter Karlstad mot Täby till nästa säsong. Foto: Kenneth Strignérus.


Täby har gjort klart med två tunga värvningar. Det handlar om två spelare från seriekonkurrenten Karlstad, dels målvakten Sara Hjorting, och dels anfallaren Sandra Håkansson.
   – Det är två fantastiskt bra tjejer som visat upp sig här i Täby nu under våren. Båda har stora kvalitéer både socialt och innebandymässigt, och de kommer att passa perfekt in i vår trupp säger tränaren Jonas Robertsson i ett pressmeddelande.
   Sandra Håkansson landslagsdebuterade den gångna säsongen och gjorde sammanlagt tre landskamper och svarade där för en assist. I Elitserien svarade hon för 24 poäng (16+8) på 27 matcher.
   – Sandra har med sin nyvunna landslagsplats visat att hon är på väg att ta nästa kliv i sin innebandyutveckling. Hon spelar med ett lugn och en säkerhet som tyder på en stor mognad. Dessutom är hon målfarlig, säger Robertsson.

Svenska mästarinnorna Balrog har gjort klart med två av sina offensiva nyckelspelare inför nästa säsong.
   Först tecknade lagkaptenen Amanda Wendelstig ett nytt avtal.
   – Det är mycket glädjande att Amanda väljer att förlänga sitt kontrakt med oss, säger sportchefen Roland Pettersson till klubbens hemsida.
   Sedan skrev också Elitseriens poängdrottning Emelie Lindström på ett nytt kontrakt. Lindström slog rekord i poäng i fjolårets serie med sina 84 poäng (36+49). Lindstöm utsågs dessutom till ”Årets Spelare” för andra året i rad, och gjorde också mål i säsongens samtliga åtta landskamper.
   – Emelie har den gångna säsongen visat vilken världsspelare hon är med sin speed och målfarlighet är hon väldigt svår stoppad för motståndarna. Emelie är med sin vinnarinstikt en spelare som alla tränare och klubbar vill ha att hon nu förlänger med oss är väldigt positivt, säger Roland Pettersson.


SSL

Dalen har gjort klart med en ny tränare inför nästa säsong – och det blir Håkan Wirtala. Han kommer från ishockeyn där han bland annat tränat Björklöven och Vännäs, men han väljer nu att ta klivet över till innebandyn.
   – Det känns väldigt bra att Håkan har valt att köra med oss och med hans meriter och kunskaper att leda ett lag tillsammans med Peder Bodéns innebandykunnande så är jag övertygad om att det kommer att bli ett lyckat koncept, säger sportchefen Urban Karlsson i ett pressmeddelande.

Nykomlingen Tyresö Trollbäcken fortsätter att värva inför kommande säsong. Nu är forwarden Mikael Jakobsson nämligen klar för klubben.
   Jakobsson kommer närmast från proffsspel i Schweiz och UHC Lok Reinach, och senaste svenska klubbadressen var Balrog.
   – Mikael var den sista pusselbiten vi önskade få på plats och vi är givetvis oerhört glada att han valt spel i TTIBK. Mikael tar inte bara med sig rutin från spel i SSL utan kommer lyfta lagets anfallsspel till en ny nivå med sin vilja, styrka och inte minst hans förmåga att skapa målchanser, säger sportchefen Håkan Eklund i ett pressmeddelande.

 
 
Mikael Karlsson är klar för Sirius till nästa säsong. Foto: Bildbyrån.


Den andra nykomlingen, Sirius, förstärker också. Bland annat är landslagsmeriterade målvakten Mikael Karlsson från Storvreta klar inför nästa säsong.
   – Nu har vi två riktigt bra målvakter, säger sportchefen Anders Nordstrand till unt.se.
   – Det känns jättebra och det känns som att jag kommer att få en mer ärlig chans att konkurrera om förstaplatsen i Sirius, säger Karlsson själv om den nya utmaningen.
   Sirius har också gjort klart med Patric Kettil från 7-Härad, och han levererade 37 poäng i division två ifjol. Dessutom gör Patrik Jansson comeback i klubben efter två säsonger i andra klubbar.
   Offensive finske backen Tommi Kivilehto – bror till Helsingborgs nyförvärv Juha Kivilehto – är också klar för klubben, och kommer närmast från HIFK.

Den förste lettiske spelaren ska göra sin entré i SSL till hösten. Pixbo har nämligen gjort klart med landslagsmannen Jãnis Jansons som spelat de fem senaste VM-turneringarna, och som närmast kommer från Talsi i hemlandet.
   Forwarden är högerfattad, något som tilltalar tränaren Vidar Jonsson.
   – Jãnis har de fysiska och tekniska kvalitéer som krävs för att lyckas i Svenska Superligan, helt enkelt har han de verktyg som är nödvändiga för spel i världens bästa liga, säger Jonsson i ett pressmeddelande.

Pixbo har också förstärkt truppen med ytterligare tre spelare.
   Från FBC Göteborg inhämtas Lasse Nilsson och Daniel Karlander som levererade 38 respektive 30 poäng i division ett den gångna säsongen. Duon, som var etta och tvåa i FBC Göteborgs interna poängliga, har tecknat treårskontrakt med Pixbo.
   – Lasse är mycket spelskicklig, och kan spela både som back och center. Han har en hög kvalitet i sitt passningsspel, säger tränaren Vidar Jonsson i ett pressmeddelande och fyller på med vad han ser i Karlander:
   – Genom hans högerfattning stärker han upp och ökar möjligheterna på vår vänsterkant. Daniel är dessutom en spelare med mycket bra grundförutsättningar, såväl fysiskt som tekniskt.
   Klar är också centern Joel Rausvall, 20, som närmast kommer från Marstrand i division två där han var tvåa i den totala poängligan med sina 56 poäng. Även Rausvall har skrivit på för tre år.
   – Han är också en spelskicklig spelare som mer än gärna serverar sina medspelare bra lägen. Han är en ung spelare som på sikt kommer att bli nyttig och passa in i vårt offensiva spel, säger Vidar Jonsson.

Pixbo flyttar också upp fem talanger i a-truppen. Talangerna har den gångna säsongen spenderat majoriteten av tiden i utvecklingslaget i division två, men som också regelbundet har tränat med SSL-laget.
   Talangerna det handlar om är målvakten Christoffer Axelsson, backen Sebastian Ottosson, centern Oskar Henriksson samt forwardsduon Sandro Agus och Christian Reichenberg.
   – Vi ser nu frukterna av den satsning på talangutveckling som Pixbo inledde för några år sedan. Uppflyttningar sker på såväl herrsidan som damsidan. Vi kommer att fortsätta jobba hårt med vår egen talangutveckling, säger Kalevi Pessi, Pixbos sportgrupp, i ett pressmeddelande.  

Falun har gjort klart med tidigare lagkaptenen Henrik Olsson som är tillbaka efter ett sabbatsår där han studerat utomlands.
   – Det känns fantastiskt bra att vi kommer att få ta del av Henriks kvalitéer och erfarenhet igen. Med de ledaregenskaper och den vinnarskalle han besitter så kommer han att spela en viktig roll i det unga och hungriga lag vi kommer att ställa på banan under kommande säsong, säger sportchefen Patrik Bäck till Faluns hemsida.

Fotnot: Endast officiella spelarnyheter som har meddelats via pressmeddelande eller via klubbarnas respektive hemsidor finns med i urvalet av övergångar och kontrakt.
På grund av semester tar nu Transferkollen ett uppehåll på två veckor.


Författare: Jonas Gustavsson