2009-06-04 08:24

Transferkoll vecka 23

Klubbarna i SSL och Elitserien jobbar hårt med sina spelartrupper inför kommande säsong – och här kommer ett urval av de övergångar och kontrakt som skrivits den senaste veckan.

Elitserien

Det har hänt en hel del i Pixbo den senaste veckan. Bland annat är det klart att Jan Inge Forsberg, som var med och grundade klubben, blir tränare för laget kommande säsong. Forsberg kommer närmast från ungdomssidan där han varit ansvarig för tjejer födda 1990-91, och hela tolv spelare från det laget kommer också att följa med upp i a-laget.
   – Målsättningen kommande säsong är att spela ihop laget och med säker marginal klara ett nytt kontrakt, säger Forsberg i ett pressmeddelande.
   – Ingen kan klubben bättre än Jan Inge. Han var med och bildade föreningen 1981. I detta viktiga uppbyggnadsskede för klubbens damverksamhet är Jan Inge helt rätt person för uppdraget att lägga grunden för klubbens fortsatta sportsliga framgångar på damsidan, Kristina Landgren Carestam som är sportsligt ansvarig i Pixbo.

 

Målsprutan Johanna Dahlin lämnar mästarinnorna Balrog för att spela i Pixbo kommande säsong. Foto: Kenneth Strignérus.  


Pixbo har dessutom värvat två meriterade spelare.
   Johanna Dahlin, som var Elitseriens målkung den gångna säsongen med sina 42 mål, ansluter från svenska mästarinnorna Balrog.
   – Johanna blir en nyckelspelare i vårt nya unga lagbygge. Hon är den etablerade spelare som vi eftersökt i arbetet mot klubbens första SM-guld på damsidan, säger Kristina Landgren Carestam i ett pressmeddelande.
   Även Petra Weiss är klar för klubben. Weiss har de två senaste åren utsetts till årets spelare i Norge, och kommer närmast från Tunet IBK där hon nu i vår blev norsk mästarinna. Kontraktet är skrivet på två år.
   – Till Petras kvalitéer hör också en mycket god spelförståelse. Hon har i mina ögon en mycket stor potential att vidareutvecklas ytterligare i vår trygga miljö, säger Landgren Carestam.

Peter Grubbström kommer att träna Iksu även kommande säsong. Efter en tids funderande efter semifinalförlusten mot Falun har han nu tecknat ett nytt kontrakt.
   – Visst har jag funderat, det är givet. Det var jobbigt efter förlusten, men beslutet har kommit smygande. Även när det var jobbigt tänkte jag att det skulle vara roligt att göra en säsong till, säger Grubbström till Iksus hemsida.
   – Peter är en helt underbar människa. Att han fortsätter som ledare betyder verkligen otroligt mycket. Jag är enormt glad över hans beslut, det ska bli roligt att utveckla laget ytterligare några steg tillsammans med honom, säger sportchefen Niklas Ekblom.

På spelarsidan blir Therese ”Mini” Andersson kvar i Iksu. 28-åringen blir en av veteranerna i laget.
   – Innebandyn känns fortfarande rolig och jag känner att de ska bli roligt med en ny säsong. Vi har dessutom fortfarande en intressant och slagkraftigt lag, säger Andersson till Iksus hemsida.
   Klart är också att talangen Iza Rydfjäll, 16, tar steget från Iksu Ungdom – dit hon varit utlånad – till Iksu. 
   – Hon har bra blick för spelet, bra känsla. Jag tror att hon kommer att kunna kriga och konkurrera om en plats redan i nästa säsong, säger lagledaren Malin Lundberg till Iksus hemsida.

Ytterligare tre spelare är klara för spel i Karlstad kommande säsong, meddelar klubben via sin hemsida.
   Moa Vieweg har förlängt sitt kontrakt, och från Sjöstad hämtas talangerna Ida Persson och Beatrice Lundgren.


SSL

Henrik Lorendahl fortsätter som spelare i AIK – men nästa säsong kommer han också att fungera som assisterande tränare i klubben.
   – Det känns som en perfekt utmaning. Min roll blir tydlig och lagom, säger Lorendahl till AIK:s hemsida.
   – Henrik är fortfarande en av Sveriges bästa backar. Hans inställning till sitt elitidrottande ska alla ta efter. Att vi nu dessutom får använda hans kompetens till lagledningen är en förmån för alla i AIK, säger sportchefen Erik Bjerlestam.

 

Veteranen Johan Lundqvist blir kvar i Caperio/Täby även kommande säsong. Foto: Kenneth Strignérus.


Veterancentern Johan Lundqvist har förlängt sitt avtal med Caperio/Täby i två år. 33-åringen har spelat i klubben sedan 1999.
   – Att behålla stommen i laget är alltid viktigt och "Lunkans" besked är glädjande. Han betyder oerhört mycket för laget med sin attityd och erfarenhet och han kan centerspelet utan och innan, säger tränaren Magnus Jäderlund till klubbens hemsida.

Sista namnet in i Warberg till nästa säsong blev backen Mattias Carlgren som närmast kommer ifrån Falun. Den förre U19-landslagsmannen har tecknat ett treårskontrakt.
   – Mattias är stor och stark och kan bli hur bra som helst. Han är otroligt seriös och träningsvillig och kommer att tillföra fysik och tyngd till vår redan starka backuppsättning, säger tränaren Isac Carlsson till Warbergs hemsida.

Nykomlingen Sirius har gjort klart med sitt första nyförvärv inför kommande säsong. 22-årige Henrik Esbjörnsson ansluter från Gävle GIK i division ett där han den gångna vintern svarade för 45 poäng (26+19) på 22 matcher.

Fotnot: Endast officiella spelarnyheter som har meddelats via pressmeddelande eller via klubbarnas respektive hemsidor finns med i urvalet av övergångar och kontrakt. 


Författare: Jonas Gustavsson