2009-06-03 13:23

Svenska tveksamheter kring EFC

I dagsläget har bara ett svenskt lag tackat ja till spel i Europacupen. AIK har tackat nej, Warberg har fått en ny förfrågan och Balrog har inte lämnat besked.

Det kan bli skralt med svenskt deltagande i Europacupen. I dagsläget är det endast ett av fyra aktuella lag – Iksu – som har tackat ja till spel.

Idag tackade AIK officiellt nej till deltagande. Därmed har en förfrågan gått till Warberg - som tidigare tackat nej till kvalspel - om att ta AIK:s plats, det vill säga att laget inte behöver spela kval för att nå huvudturneringen.

På damsidan har Balrog ännu inte lämnat besked, men om de tackar nej kommer en förfrågan att gå till Falun.  

– Vi har en situation, och har haft under några år, där föreningarna gör en sportslig och ekonomisk kalkyl, och det är bara att konstatera att det har blivit dyrare att delta i Europacupen. Det har blivit diskussioner om det är försvarbart att delta, säger Svenska Innebandyförbundets ordförande Lars-Gunnar Tjärnquist.

– Föreningarna har helt enkelt gjort bedömningen att det inte är värt att vara med.

 

Iksu - här personifierat av lagkaptenen Susanne Ekblom - kommer att spela i Europacupen. Foto: Kenneth Strignérus.


Samtliga aktuella lag från övriga stora innebandynationer – Finland, Tjeckien och Schweiz – har tackat ja till deltagande i Europacupen.

Under tisdagen hölls en diskussion mellan Svenska Innebandyförbundet och de aktuella svenska föreningarna om situationen.

– Vi väntade till sista anmälningsdagen hade passerat, och då träffade vi klubbarna för att se och höra om deras situation. De tre andra stora nationernas samtliga aktuella lag har tackat ja, men bara ett från Sverige, och då vill vi få ett grepp om situationen. Vi ville veta varför det är så här och se om det finns något man kan göra åt det, säger Tjärnqvist men någon lösning hittade man inte. 

– Alla parter har utifrån sina egen ekonomiska situation kommit fram till att det inte finns pengar att skjuta in, och då blir det den här effekten.

Men att Europacupen skulle vara på väg ner i graven tror inte Lars-Gunnar Tjärnqvist.

– Nej, den har potential. Vi måste framöver diskutera och hitta former och nya upplägg så att även svenska föreningar utan problem ska kunna vara med.


Författare: Jonas Gustavsson