”Ledarna sätter stor press” - Innebandy.se
2009-06-30 13:50

”Ledarna sätter stor press”

Den satsning som Värmlands Innebandyförbund ska göra på föreningsdomarna till nästa säsong har fått positiv respons så här långt. En tilltänkt domaransvarig, Nordmarkens Kristoffer Andersson, är en av dem som gillar initiativet.

– Jag tycker det är enbart positivt, berättar han för innebandy.se.

Eftersom så många unga föreningsdomare slutar efter enbart en säsong, gör Värmlands Innebandyförbund tillsammans med SISU och Bergvik köpcenter en satsning för att domarna ska stanna kvar längre.

Det största problemet till varför domarna slutar påstås vara det tryck som domarna utsätts för; från spelare, ledare och publik.

– Jag dömer själv en del matcher varje säsong, så visst har man upplevt pressen. Publiken lever sig in i matcherna, men dem tänker man inte så mycket på, jag tycker det största problemet är ledarna. De sätter stor press på domarna, och ibland tycker jag verkligen att det är för stort fokus på domarna, menar Kristoffer Andersson som förstår att en del unga domare lägger av när de utsätts för kritik.

– Absolut, det är inte lätt när man är en ny domare på 15 eller 16 år och det är betydligt äldre ledare som står och skäller. Det är inte alls lätt att hantera det.

 

De unga domarna ska få bättre stöttning i Värmland nästa säsong. Foto: Bildbyrån.


Varje förening i Värmland ska till hösten ha en domaransvarig som ska agera bollplank och mentor åt de unga föreningsdomarna. Det för att de ska ha någon att prata och bolla idéer med, men också för att få stöttning efter att ha blivit utskälld.

Tanken är att Kristoffer Andersson ska vara den ansvarige i Nordmarkens IBF.

– Jag var domaransvarig säsongen som gick, men annars är det faktiskt inget som jag har hört, men det är inga problem, berättar Kristoffer.

Behöver de unga spelarna ett bollplank?
– De behöver prata av sig. Jag tycker att det har fungerat bra redan den gångna säsongen hos oss då jag varit domaransvarig. Vi har fått väldigt bra respons utifrån för det vi gjort.

Vad handlar det om för frågor då?
– De funderar mycket över regler och liknande, och frågar helt enkelt hur de ska agera i konkreta situationer.

Har du varit med om problem med några domare som satts under för hård press?
– Det hände väl en gång ifjol i alla fall, men då hade vi ordförande och så vidare på plats så det tumultet reddes ut.

Mer om domarsatsningen:
Unik domarsatsning i Värmland
Företaget som tog initiativet
"Bollplank är oerhört viktigt"


Författare: Jonas Gustavsson