2009-06-11 09:03

Fem matcher i damernas slutspel

Från och med nästa säsong kommer slutspelsserierna i Elitserien att avgöras i bäst av fem matcher. Det handlar främst om att skapa en större sportslig rättvisa.

Svenska Innebandyförbundets Tävlingsgrupp beslutade på onsdagskvällen efter ansökan från SEI att i Elitseriens slutspel införa bäst av fem kvartsfinaler samt bäst av fem semifinaler i damernas slutspel, mot tidigare bäst av tre.

Förändringen sker omedelbart, och gäller alltså redan från och med nästa säsong (2009/10). 

– Jag är glad att det här gick igenom, det är rättvist sportsligt. Det är inte rättvist med tre matcher, då hinner du knappt komma in i slutspelet innan du åkt ut. Där tror jag diskussionen uppkommit, men sedan har det också varit en diskussion om kostnaderna, säger SEI: s Kim Fors.

– Vi har en kostnadsbild i Elitserien om inte är helt till förnöjsamhet, om man ska säga det lätt. Det är inte helt lätt med ekonomin helt enkelt. Men det här med fem matcher i slutspelet är en ren rättvisefråga.

 

Om Karolina Widar, Rönnby, och Amanda Wendelstig, Balrog, möts i nästa slutspel blir det i bäst av fem matcher. Foto: Kenneth Strignérus.  


En klart övervägande majoritet av klubbarna i Elitserien har velat ha fem matcher i slutspelet, och det är också därför som förslaget tagits fram och drivits igenom redan till nästa säsong.

– Efter SEI:s grundarbete och Tävlingsgruppens formella beslut ser jag mycket positivt på detta. Damernas högsta serie har bara blivit bättre och bättre hela tiden, och att spela bäst av fem i kvart och semi är ett steg i helt rätt riktning, säger Svenska Innebandyförbundets tävlingschef Anwar Samuelsson.

Finalen kommer precis som vanligt att avgöras i bäst av en match. Datum för nästa års final, som traditionsenligt spelas i Globen, är den 17 april.


Författare: Jonas Gustavsson