2009-06-08 07:45

En säsong med defensivare tanke

För ett drygt år sedan förlorade det svenska U19-damlandslaget VM-finalen mot Schweiz. Det har fått landslagsledningen att fokusera mer på defensiven – och det gav resultat den gångna säsongen.

På fyra spelade landskamper under den gångna säsongen har landslaget hållit nollan två gånger, och dessutom bara släppt in sex mål totalt.

– Det man kan konstatera är att under VM släppte vi in väldigt många mål på grund av flera olika anledningar, och vi sade inför den här säsongen att vi skulle lägga mycket fokus på det defensiva spelet. Det har vi lyckats med, vi har gjort många mål och släppt in få den här säsongen, säger förbundskaptenen Marcus Holm.

Men det innebär inte för den skull att man spelar in fler rollspelare i landslaget – det handlar snarare om att alla spelare ska kunna leverera både offensivt och defensivt.

– Min filosofi är att man inte ska behöva ha för många rollspelare, utan målsättningen är att alla spelare ska kunna vara ett hot offensivt och samtidigt stabila defensivt, säger Holm.

 
 
Marcus Holm menar att balansgången mellan resultat och utveckling är svår. Foto: Bildbyrån.


I U19-landslagen finns en svår balansgång mellan att hålla i utvecklingen av spelare och samtidigt leverera resultat. Det var också tydligt efter VM ifjol, och det tappade guldet skapade också en diskussion.

– Det blev en liten diskussion internt. Vi har målsättningen att både satsa på resultat, alltså att vinna alla matcher vi ställer upp i, och utveckling, att utbilda spelarna. Motståndet blir bättre, det ser man hela tiden, vilket är en positiv utmaning. Men frågan är om vi kan satsa lika mycket på utveckling som resultat – med de få läger och matcher som vi har kan det vara svårt att både hinna utveckla spelarna så mycket som vi vill och samtidigt nå resultat, menar Holm.

– Det finns en större diskussion i det här också. Vi tycker på U19-sidan att utbildning och utveckling ska ske i föreningarna, och när spelarna kommer till landslaget så ska vi kunna fokusera på resultat. Vi ska inte hålla på med utbildning och utveckling i den utsträckning som vi gör, men idag är det inte alla distrikt och föreningar som utbildar sina spelare i till exempel kostrådgivning och idrottspsykologi och då känner vi ett ansvar att göra det.

Fakta är i alla fall att landslaget vunnit sina fyra matcher under säsongen med bred marginal, men Marcus Holm tycker ändå inte att man ska dra för stora växlar på det.

– Det man ska ha med sig är att de andra länderna satsar hårt på VM. De ställer upp med en årgång yngre spelare, och det är därför vi vinner tämligen enkelt. Vi har som policy att vi ska ta hand om varje årgång medan andra nationer satsar mer på VM och därmed hoppar över en årgång.

Motståndarna blir bättre och bättre, måste Sverige gå samma väg och satsa hårdare mot VM, och därmed hoppa över en årgång vartannat år?
– På sikt så tror jag att vi måste göra likadant som de andra länderna om vi ska hänga med. Alternativet är att man inte sätter några resultatkrav på juniorlandslagen och att man satsar på utveckling där, och satsar på att vinna med seniorlandslagen istället.

Vad kan du generellt säga om återväxten inom svensk daminnebandy?
– Det blir hårdare konkurrens och vi får en starkare topp. Det man kan säga är att de flesta som kommer med i en VM-trupp spelar i Elitserien. Några har till och med dubblat med U19- och seniorlandslaget. Det betyder att det är riktigt bra spelare vi arbetar med.

VM-uppladdningen inleddes med ett läger nyligen, vad är känslan inför VM om ett år?
– Truppen ser väldigt spännande ut. Flera av spelarna som slåss om platser var med på VM senast, då som underåriga, så de har erfarenhet att falla tillbaka på. Vi kommer att komma väl rustade till VM i Tjeckien.

Landskamper under säsongen:
2009-02-07 Sverige - Finland 5-0
2008-11-02 Sverige - Schweiz  8-3 
2008-11-01 Sverige - Finland 9-0
2008-10-31 Sverige Tjeckien 18-3
 
Statistik 2008/09:

NamnFöreningLMAP
Andersson, Erika (D)IBF Falun1000
Backlund, Madelene (D)Västerås IBF3516
By, Mathilda (D)Rönnby IBK3101
Edberg, Cassandra IKSU4325
Gustafsson, Jenny RIG Umeå IBF4000
Göransson, Jorunn Pixbo Wallenstam IBF4123
Helin, SaraKAIS Mora IF1202
Holknekt, Johanna (D)KAIS Mora IF4000
Holmbom, Johanna IBF Falun4145
Högberg, Alexandra (D)Västerås IBF1000
Johansson, Julia (D)Västerås IBF3000
Johansson, Mikaela Pixbo Wallenstam IBK4000
Karlsson, Therese KAIS Mora IF45611
Larsson, Julia (D)Pixbo Wallenstam IBF4303
Linné, Ida (D)RIG Umeå IBF4235
Reinestrand, Elin Karlstad IBF3202
Rydin, Michelle (D)KAIS Mora IF1000
Schilström, Moa IBK Dalen4325
Sennrot, Malin (D)Balrog B/S IK4044
Tonneman, Alice (D)Rönnby IBK Ungdom1000
Varli, Ranja Huddinge IK3224
Wall, AmandaSten Sture BK1000
Wibron, Emelie RIG Umeå IBF4415
Wijk, Anna RIG Umeå IBF34610
Wiman, Anna Huddinge IK4112


Kolumnerna står för: L = Antal landskamper den här säsongen, M = Antal mål den här säsongen, A = Antal assist den här säsongen, P = Antal poäng den här säsongen.
D = Landslagsdebutant den här säsongen.

Mer om U19-damlandslaget


Författare: Jonas Gustavsson