”Det är enbart positivt” - Innebandy.se
2009-06-11 08:55

”Det är enbart positivt”

Att slutspelet i Elitserien från och med våren 2010 avgörs i bäst av fem matcher är inte bara något som borgar för större sportslig rättvisa. Det kommer enligt Täbytränaren Jonas Robertsson också att innebära en bättre slutspelskänsla.

– Det handlar främst om att få in en bättre slutspelskänsla för alla åtta lag som går till slutspel. Det känns som att de som går till semifinal hinner få slutspelskänslan, men de lag, som oss, som åker ut i två raka kvartsfinaler hinner inte det. Det säger pang och sedan är det över, säger Jonas Robertsson.

– Jag tycker det är jätte, jätte, jättebra att det blir bäst av fem matcher, det är enbart positivt.

Täby tog sig till slutspel via en sjätteplats i Elitserien och ställdes mot blivande mästarna Balrog i kvartsfinal. Efter två matcher var slutspelet över för Täby.

– Nu hade det kanske inte spelat någon roll för oss om det varit bäst av fem eller tre matcher som det såg ut i kvartsfinalen i år, men det känns ändå som att marginalerna blir bredare. Det är för små marginaler med bäst av tre matcher och det blir mer rättvist så här, menar Jonas Robertsson.

 

Lagkaptenen Sofie Andersson och hennes Täby hade svårt att finna slutspelskänslan efter två snabba förluster mot Balrog i kvartsfinalen. Foto: Kenneth Strignérus.   

 
Att slutspelet nu avgörs i bäst av fem matcher kommer att gynna de bästa lagen med de bredaste trupperna. Och det innebär samtidigt att skrällchanserna kommer att minska i slutspelet.

Eller?

– Det gör det kanske, men samtidigt ska det vara de bästa lagen som går vidare. Att det blir mindre skrällar drabbar ju inte sporten i sig. Det är alltid skoj med skrällar, men är lagen tillräckligt bra så kan man skrällvinna i tre matcher också. Att skrällchansen möjligen blir något mindre är något som är värt att offra för bäst av fem matcher, menar Jonas Robertsson.

Samtidigt så får de på pappret svagare lagen fler chanser att anpassa sig efter motståndaren och göra de nödvändiga förändringar som behövs för att kunna vinna.

– Så är det givetvis också. Får man chansen att spela några fler matcher så kanske man kan göra förändringar som blir avgörande, även om man är det svagare laget. När det är bäst av tre matcher går det så fort att man knappt hinner göra några förändringar.

Att en viktig spelare missar en match blir inte heller lika kännbart då man spelar fler matcher. 

– Vi hade ju i match två mot Balrog vår absolut bästa center på läktaren genomförkyld, och sådant är ju surt. De bättre lagen är inte lika beroende av en eller två spelare som vi kanske är.  


Författare: Jonas Gustavsson