2009-06-23 09:26

”Bollplank är oerhört viktigt”

Som ung och orutinerad föreningsdomare har man tidigare inte haft någon att vända sig till, men det ändras alltså i Värmland och initiativet hyllas av ordföranden i Värmlands domarkommitté och tillika elitseriedomaren Jörgen Jönsson.

De domaransvariga i föreningarna ska agera bollplank för de unga föreningsdomarna.

– Det är helt fantastiskt. Det är sådant här som man önskar hade funnits när man själv började döma. Man behöver det redan från start när man börjar döma, och jag tror att många unga och nya domare kommer att stanna kvar när de nu får stöd, berättar Jörgen Jönsson. 

 

Aktive domaren Jörgen Jönsson gillar intitiativet att satsa på föreningsdomarna. Foto: Jonas Gustavsson.


Jörgen Jönsson har själv dömt i 16 år och vet vad han pratar om. Han menar att det inte är speciellt enkelt att kastas in i matcher som ny domare, speciellt om man inte får någon konstruktiv feedback på det man gör.

När det enda man istället får höra är skäll och glåpord från läktarplats så är det inte konstigt att inspirationen försvinner.

– Jag hade tur som fick en döma med en rutinerad partner när jag började döma innebandy, men den turen är det inte många som har. Ofta som blir man ett nykomponerat par, och då är det inte lätt att bolla med varandra, men det är det man nu ska försöka lösa med en föreningsansvarig. Då får de ett bollplank, och domarna ska kunna bolla frågor under hela säsongen, och det tror jag blir fantastiskt bra, säger Jönsson.

– Föreningsdomarna får utbildning under hela säsongen i och med detta, och det är också viktigt eftersom frågorna kommer fram när man har dömt några matcher. De nya domarna måste få feedback på hur de löser situationerna de ställs inför, och den feedbacken måste de få kontinuerligt under säsongen, inte bara före och efter densamma.

Jörgen Jönsson menar att klimatet på innebandyplanen inte förändrats speciellt mycket genom åren, men däremot har han noterat att publik och åskådare är råare i sin ton.

Ledare tycker han har blivit bättre, och det tror han beror på att de gått fler utbildningar och förstått domarens roll på ett bättre sätt.

När föreningsdomarna nu får feedback på sitt dömande samt får tips och råd av en domaransvarig i föreningen, tror Jörgen Jönsson att fler kommer att fortsätta med att döma innebandy.

– Definitivt. Om man får respons känner man hela tiden att man får något tillbaka och att man utvecklas. Jag förstår faktiskt inte varför en sådan här satsning inte gjorts tidigare.

Läs också:
Unik domarsatsning i Värmland
Företaget som tog initiativet  


Författare: Jonas Gustavsson