Elitserien ska välja väg - Innebandy.se
2008-06-04 16:15

Elitserien ska välja väg

Serieläggningsarbetet pågår för fullt. innebandy.se har pratat med tävlingschefen Anwar Samuelsson när det gäller arbetet med damernas elitserie.

Det som gör frågan kring Elitserien och dess spelschema komplicerad, är de vägval som ska göras.

– Dels handlar det om det är de enskilda föreningarnas ekonomi som ska prioriteras eller om vi ska prioritera samlade omgångar som möjliggör proffsigare matcharrangemang. Dels handlar det om hur snabbt dessa vägval ska göras, säger Svenska Innebandyförbundets tävlingschef Anwar Samuelsson.


Örnsköldsviks Camila Santana avlossar skott i Elitserien. 2008/09 vill elitserieföreningarna ha kvar upplägget från föregående säsong med dubbelmöten. Foto: Bildbyrån.


Å ena sidan kan klubbarnas resekostnader sparas genom ett mer splittrat schema, där vissa lag spelar två matcher vissa helger. Å andra sidan finns det statistik som påvisar ett publikbortfall på söndagen om ett lag spelar hemma både lördag och söndag.

– Det handlar ju om att vi måste nå till nivån med samlade omgångar. Då kommer det att bli bättre publiktillströmning och därmed bättre arrangemang.

Det finns ju även sportsliga nackdelar med ett hackigt spelschema och dessutom blir det svårare att marknadsföra en serie med en ständigt haltande tabell.

– Nästa år spelar damerna VM i december. Jag vill inte att några lag har spelat elva matcher och vissa bara sju då vi går till VM-uppehåll, säger Anwar.

– Helst hade jag sett att vi gick över till samlade omgångar redan nu, 2008/09.

Vid tisdagens serieläggningsmöte var dock de närvarande föreningarna eniga om att man vill ha samma upplägg som förra säsongen.

Nu är ett förslag till spelprogram ute hos de föreningar som var med på mötet. Anwar Samuelsson hoppas på att kunna presentera en fastställd spelordning i nästa vecka.


Författare: Klas Pettersson