#forALLball: SFI:s lyckade projekt i Östersund - Innebandy.se
2017-07-02 06:46

#forALLball: SFI:s lyckade projekt i Östersund


Foto: Calle Ström

SFI-verksamheten i Östersund skapade i början av året ett eget integrationsprojekt med innebandyinriktning, specifikt för kvinnor. Något som snabbt växte till en succé.
- Det är ett jättehärligt projekt de har gjort för oss, säger spelaren Yamamah Khalid. 

Två gånger i veckan under våren har de kvinnor som läser på Svenska För Invandrare (SFI) i Östersund deltagit i ett projekt. Skolan kände att de ville erbjuda mer än bara utbildning och drog därför i gång innebandyträningar. Över 30 spelare har deltagit, och varje gång är mellan 15 och 25 med.

- Det är ett jättehärligt projekt de har gjort för oss. Vi spelar med andra tjejer från andra länder. Det är jätteintressant att träffa andra kulturer, säger Yamamah Khalid som deltar.

Hur mycket visste du om innebandy innan du började spela här?
- Jag hade inte grundkunskaper eller information om hur man spelade. Men ju mer man spelar desto mer blir man van vid det.

Projektledaren Lennart Larsson har hållit i gång projektet. Och han har sett hur snabbt spelarna har utvecklats – både på och utanför planen.

- Det är fantastiskt, man möter människor från andra länder och kulturer och förmedlar en spelglädje. Spelarna får upp en rörelseglädje och det blir mycket skratt, säger han och fortsätter:

- Med det här projektet hoppas vi att de ska få en lättare utbildning i hur idrottsrörelsen fungerar i Sverige. De får kontakt med en förening och kan skapa en bättre framtid för sina barn. Det kommer att ge ett bättre Sverige där de som deltar i det här projektet blir delaktiga i sina barns och kompisars barns framtid.


Lennart Larsson instruerar spelarna. Foto: Calle Ström

 

Jämtland/Härjedalens idrottsförbund och Svensk Innebandy har stöttat projektet. Och nu är tanken att föreningen Jemtland Innebandy ska kliva in också. Förhoppningen är att spelarna härifrån ska vara med och bilda ett damlag i framtiden.

- Det är jättespännande. Det är kul att komma hit och se all glädje de har när de spelar. Man får en boost av det, säger Jemtland Innebandys Tomas Scott. 


Lennart Larsson, projektledare. Foto: Calle Ström


Tomas Scott, Jemtland Innebandy. Foto: Calle Ström


Författare: Anton Rosenblad