Han har spelat innebandy i snart 50 år - Innebandy.se
2017-07-08 06:30

Han har spelat innebandy i snart 50 år


74-årige Bengt Frizén med sin gamla klubba och nya pokal. Foto: Anton Rosenblad

Innebandy anses generellt vara en ung sport. Men nu närmar den sig faktiskt 50 år i Sverige. Och 74-årige Bengt Frizén har spelat nästan lika länge.
- Jag har inga planer på att sluta, säger han. 

Redan 1971 drog Täby Kommun i gång en innebandysektion, där den anställde Bengt Frizén blev frälst direkt. Det började ett år tidigare med att kommunens gemensamma motionsgymnastik avslutade sina träningspass med 15 minuter basket – eller innebandy.

- Innebandy hade jag aldrig hört talas om. Det var en ny bekantskap. Jag hade spelat hockey som barn, så det var naturligt. Alla tyckte att innebandy var skojigare än både basket och gymnastik. Så när ledaren slutade tog jag över och bildade Täby kommuns innebandysektion, berättar Bengt Frizén.

Sedan dess har Täby KomIK (kommuns Idrottsklubb) tränat en gång i veckan – i över 45 år. De enda uppehållen de har haft är under jul- och sommarloven.

(Se ett videoreportage med Bengt Frizén och Täby KomIK)

- Jag har spelat drygt 1500 matcher. Det är en hel del gånger, säger Frizén och fortsätter:

- Man känner sig så ung när man har en boll och klubba i närheten. Jag har inga planer på att sluta. Jag känner inte att jag är inne på sista tampen. Det är så vansinnigt roligt fortfarande.


Täby KomIK:s lag, som ses en gång i veckan. Foto: Anton Rosenblad

 

Frizén satt som sektionschef fram till 2007, då han gick i pension. Och den nye sektionschefen, Olle Palmér, intygar att Frizéns jobb har varit viktigt för många.

- Han betyder jättemycket, framför allt för att han var grunden till det här. Vi har varit ett gäng sedan dess och spelar varje vecka en och en halv timme. Det betyder väldigt mycket för dem att vi kan ha den här tiden och hallen. För Täby kommun är det en friskvårdssatsning, säger Olle Palmér.

Täby KomIK firade ett lite försenat 45-årsjubileum i januari, där både Frizén och Palmér fick ta emot en varsin pokal för sina insatser. Och Palmér är inne på samma spår som Frizén gällande innebandypensionen.

- Förhoppningsvis kommer jag spela i många, många år till. Så länge jag kan gå tänker jag fortsätta med innebandy.

________
Hör av er!
Finns det någon äldre innebandyspelare i Sverige än 74-årige Bengt Frizén? Mejla i så fall information och ett foto på spelaren till anton.rosenblad@innebandy.se. Vi vill gärna publicera bilden i våra sociala medier.


Klubborna som användas 1971. Foto: Anton Rosenblad


Författare: Anton Rosenblad