VM-analys: Schweiz - Innebandy.se
2009-07-09 10:00

VM-analys: Schweiz

Det blev brons för Schweiz i VM 2008, och det efter att man förlorat semifinalen mot Sverige och vunnit bronsmatchen mot Tjeckien. Mikael Karlberg menar dock att nationen anpassar sig för mycket efter motståndet.

För att ta nästa steg som innebandynation måste Schweiz hitta sitt eget spel, menar Mikael Karlberg.

– Schweiz blandar och ger extremt mycket och jag kände att de anpassade sig för mycket efter motståndarna, och det tror jag att de kommer att förlora på i längden, säger Karlberg.

 

AIK-förvärvet Emmanuel Antener och hans Schweiz måste ha ett eget spel, menar Mikael Karlberg. Foto: Peter Skaugvold.


Laget hade svårt att föra spelet, och hade därför problem mot lag utanför toppen där man själva var tvungna att ta tag i spelet. Trots det karakteriserar sig Schweiz som ett lag med bra fysik och tempo, och man har bra rörelse på banan.

Noterbart är att laget inte heller söker spelvändningar aktivt, utan att man hellre springer med boll.

Schweiz öste inte heller in mål i turneringen, och att man hade svårt att ta skott var inte minst talande i toppmatchen mot Finland. Hela 30 skott täcktes bort av finländare, och bara 13 skott letade sig hela vägen fram till mål. Av de skotten kom bara fem stycken från den farliga ytan framför mål. Beröm till Finland som täckte bra – men Schweiz borde ha fått igenom fler skott.

Special Schweiz: Högt försvarsspel

Schweiz varierar sitt försvarsspel. Man kunde spela 2-1-2 styrspel, eller så spelade man ett högre försvarsspel där man pressar motståndarna i en form av man mot man spel.
 
Bakom motståndarnas mål kliver man aldrig på, utan är något mer avvaktande. På övriga delar av planen räknar man in var sin spelare. Den som är närmast bollhållaren pressar denne stenhårt. De andra spelarna bevakar var sin motståndare. Första två forwards söker upp var sin motståndare. Centern tar den tredje. Backar ansvar för övriga två motståndare.
 
För motståndarna gäller det att göra ordentliga positionsbyten, för att skapa ytor dit man kan spela bollen.

 
 
Special Schweiz: Uppspel

Exempel på ett av Schweiz uppspel.
 
Högerback trampar in och droppar boll till vänsterback som spelar in bollen i mitten, som skarvar ut den på någon av kanterna.

Läs även
VM 2008 under luppen
VM-analys: Flest mål efter etablerat anfallsspel
VM-analys: Tjeckien

Författare: Jonas Gustavsson