2009-07-10 09:05

VM-analys: Finland

Finland blev för första gången världsmästare säsongen som gick, och nationens anfallsspel är av yppersta klass. Däremot finns det vissa brister i försvarsspelet, anser Mikael Karlberg.

Finland startade upp VM sådär, men gick ändå igenom gruppspelet tämligen enkelt. Framförallt var det flera punkter i försvarsspelet som Mikael Karlberg vill lyfta fram som problem för Finland.

Bland annat så hade Finland i försvarsspelet problem med ytan som bildades bakom styrspelaren och framför centern. Laget tappade aggressivitet och släppte ytor i bakåt, och man hade svårt att hålla en hög lägstanivå i just försvarsspelet i en hel match.

Dessutom existerade knappt kontringsspelet till en början.

 

Rickie Hyvärinen, Caperio/Täby, var ett av Finlands anfallsvapen i VM. Foto: Peter Skaugvold.


Däremot anser Mikael Karlberg att Finland är världsledande i sitt anfallsspel, där man använder sig av mycket rörlighet och ett högt bolltempo.

– Finland är svårbedömt. De har ett fantastiskt spel med boll där det går fort, är högt tempo och mycket rörelse. Ibland blir de dock lite för offensiva vilket gör att de öppnar sig för kontringar, säger Karlberg.

Karlberg lyfter också fram Finlands offensiva styrka i power play och på frislag.


Finland special: Power Play

Så spelade Finland i finalen mot Sverige.
 
Rejäla hot från samtliga positioner. #29 Mika Kohonen pointar, och han kan både hota, men framförallt servera de andra. #27 Rickie Hyvärinen trampar in och hotar och viker sedan ner pass till #40 Lasse Vänttinen som har ett fantastiskt direktskott. #23 Mikael Järvi rör sig på central yta. #50 Tero Tiitu också med ett mycket bra skott rör sig längs vänsterkanten.

 
 
Finland special: Uppspel med Juha Kivilehto

En hel del av Finlands uppbyggnad av spelet går via backen Juha Kivilehto.
 
Exempel 1:
Det här ett exempel hämtat från matchen mot Norge, där #8 Juha Kivilehto är den som ska starta spelet. Formationen som spelar med #7 Jouni Vehkaoja och #8 Juha Kivilehto spelar med stor rörelse och jobbar med att röra sig mellan de olika zonerna.
Exempel 2:
En formation med mycket rörliga backar. #8 Juha Kivilehto trampar in och utmanar hela tiden. #29 Mika Kohonen rör sig på sin kant och i mitten och vill ha mycket boll. #50 Tero Tiitu är en fantastisk avslutare. #17 Mikko Kohonen letar upp de ytor som blir lediga. Det händer hela tiden något med rörelser och högt bolltempo.

Läs även
VM 2008 under luppen
VM-analys: Flest mål efter etablerat anfallsspel
VM-analys: Tjeckien
VM-analys: Schweiz

Författare: Jonas Gustavsson