VM 2008 under luppen - Innebandy.se
2009-07-05 10:10

VM 2008 under luppen

Under VM 2008 i Tjeckien gjordes en omfattande analys av alla nationer i a-gruppen av förbundsinstruktören Mikael Karlberg. Nu bjuder vi på delar av den analysen på innebandy.se.

I en artikelserie omfattande sex delar kommer vi de kommande veckorna att få ta del av en liten del av VM-analysen. Bland annat synas målfabrikationen i turneringen, och vi kommer även att se vad som karakteriserar de tre stora nationerna vid sidan av Sverige, nämligen Finland, Tjeckien och Schweiz.

Analysen är gjord av Mikael Karlberg.

– Tanken var att göra en dokumentation över nationerna i världen och se hur innebandyutvecklingen ser ut på olika håll. Detta är ju något som aldrig har gjorts innan, men det har funnits ett behov av att göra en kartläggning, då främst av nationerna i a-gruppen, berättar Karlberg.

 

Mikael Karlberg gjorde en omfattande och genomarbetad analys av VM 2008. Foto: Bildbyrån.  


Mikael Karlberg var på plats i Tjeckien och följde turneringen på nära håll, vilket givetvis var nödvändigt för att göra en bra analys.

– Jag satt på läktaren och följde nästan alla matcher, jag tror att jag bara missade två eller tre matcher. Jag har filmat sekvenser som är kännetecknande för de olika nationerna, och sedan har jag suttit och ritat hur lagen ställer upp och så vidare. Första matchen lär man känna nationerna och spelarna, andra matchen är man lite mer kunnig, och i den tredje matchen kan man på allvar börja hitta kännetecken för den nation man bevakar, säger Karlberg.

– I den första perioden satt jag och ritade och försökte hitta någon form av grundmönster, i den andra perioden filmade jag det som är mest kännetecknande, och i den tredje perioden blev det att granska hur lagen agerade i slutet av matcher och se om det är någon skillnad jämfört med matchen i sin helhet.

Det är många intryck att ta in, många detaljer att lägga märke till, och med tanke på att innebandy är en snabb sport så var det ett tufft uppdrag för Mikael Karlberg.

Han var dock inte helt ensam. Tränarna på elittränarutbildningen var med i Tjeckien och bidrog också till analysen.

– Det är svårt att se allting, det händer så mycket under en innebandymatch. Det är lätt att man missar någonting, speciellt när man följer två lag samtidigt. Det gäller att vara fokuserad. Det är inte alltid man hinner notera allt så tydligt under matchen, utan det får man göra i efterhand när man går igenom materialet, förklarar Karlberg.

– Efter matcherna är det är inte heller alltid att man förstår sina egna krumelurer, men då finns det ofta filmklipp över sekvenser och då kan man ta hjälp av dem.

Generella slutsatser av analysen är att de fyra toppnationerna – Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz – har ett ordentligt försprång gentemot övriga länder, och att det snabbt tunnas ut i fråga om kvalitet och bredd.

– Det är fyra länder som är i en klass för sig, och sedan är det Norge och Lettland som är femma och sexa och de är hyfsat med. Efter det tycker jag inte det kommer någonting, det är klent, säger Mikael Karlberg.

– Jag tror att det främst handlar om resurser för länderna som inte räcker till. Ryssland spelar till exempel inga landskamper förutom VM, och det är klart att det är svårt att utveckla sitt landslag om man inte får spela landskamper. Vissa länder bygger sitt lag på att ta in ”svenska” spelare och sedan låta dem utgöra förstafemma och ibland även andrafemma, och då tappar man utvecklingen på sina egna spelare.

En punkt som Mikael Karlberg lyfter fram är betydelsen av nationerna verkligen kör på sin egen linje.

– Jag tycker det är bra som till exempel Lettland gör. De arbetar med sina egna spelare. Deras spelare har börjat komma ut och spela utomlands, och det är utvecklande. Att ta in ”svenska” spelare handlar bara om kortsiktiga lösningar.


Författare: Jonas Gustavsson