2009-07-24 07:29

Svensken som ska lyfta Danmark

Danska Innebandyförbundet har haft en hel del ekonomiska problem, men har beslutat sig för att satsa vidare med landslaget. Den nya förbundskaptenen är en svensk: Glenn Wiman.

Wiman, som den senaste säsongen tränade danska Frederikshavn Bulldogs, ser med tillförsikt fram emot sitt uppdrag, även om det i grunden var tänkt att han skulle träna Frederikshavn även den kommande säsongen.

– Jag hade egentligen ett år kvar på mitt avtal men klubben och vi lyckades inte hitta något jobb åt min fru, så då hoppade jag av för att flytta hem. Efter ett par veckor fick jag en förfrågan om att bli förbundskapten i Danmark, berättar Wiman.

– Det är självklart en stor ära och detta ska bli fantastiskt skoj att göra. Det var egentligen aldrig någon tvekan, utan det tog mig och min fru ungefär fem minuter att diskutera, sedan var det bara att tacka ja. Jag ser det som en jättechans.

Glenn Wiman har inga tränarmeriter på hög nivå, förutom uppdraget i Frederikshavn, att luta sig mot.

– Jag gick elittränarutbildningen 2005/06. Jag är ganska fast förankrad i Uppland, och jag har varit distriktslagskapten för Upplands P15 i fyra år. På seniornivå är den högsta nivån jag varit på i Sverige Duvbo IK i division två, berättar han och säger också att han själv inte spelat på elitnivå.

– Jag har bara spelat på hobbynivå, det var väl division tre som högst, men det var längesedan. Jag insåg ganska snabbt att jag inte skulle bli så mycket bättre så jag blev tränare istället. Det var roligare att vara tränare än spelare helt enkelt.

 
 
Blir det danskt jubel med Glenn Wiman som förbundskapten för landslaget? Arkivfoto: Bildbyrån.


Det uppdrag som Glenn Wiman nu ska åtaga sig är inte det enklaste. Danska Innebandyförbundet har haft ekonomiska problem och det har varit frågetecken för framtiden, men nu andas man optimism igen.

Och landslaget vill man alltså satsa på.

– Dansk innebandy har varit inne i en jobbig period med krass ekonomi där man inte vetat var man ska ta vägen, men det har kommit in en ny styrelse så nu finns det entusiasm och man andas framtidstro. De har sagt att landslagsverksamheten ska fortsätta i alla fall, säger Wiman.

Var står dansk landslagsinnebandy idag?
– Jag har varit i Danmark i ett år nu och jag tror att dansk innebandy på något sätt har nått botten nu. Det finns många unga och duktiga spelare som kommer underifrån, även om det inte gick så bra i U19-VM. Det finns en bra framtid, och det är många unga som knackar på dörren till landslaget, och det ska bli skoj att ge dessa talanger som vill uppåt chansen att visa vad de kan. Jag tror att vi är inne i en viktig generationsväxling, så detta ska bli en rolig utmaning.

Vad krävs för att lyfta dansk innebandy?
– Jag tror att det måste till mycket utbildning på tränarnivå i klubbarna. Flera av de stora klubbarna har bra tränare, men det viktigaste är att det är bra tränare på nivån under, när spelarna är 17-19 år. Jag tror också att man måste upp i träningsmängd. En del toppklubbar tar seriöst på träningen, en del toppklubbar ligger kvar på en nivå som motsvarar division två eller tre i Sverige, och det håller inte om man ska utvecklas på landslagsnivå. Innebandyn är på frammarsch, men har en bit kvar att vandra.

Så ska Danmark ta sig till VM
Danska landslagsspelare laddar i Skåne 


Författare: Jonas Gustavsson