2009-07-24 07:27

Så ska Danmark ta sig till VM

Danmark blev nia i VM senast, vilket betyder att nationen måste kvala in till nästa turnering. Även om man är favoriter i sin kvalgrupp, så är det ingen enkel resa.

– Det blir en ny situation. Danmark brukar komma in till VM och få spela mot landslag som är bättre, men nu blir det ett kvalspel där Danmark är klara favoriter. Det är inte helt lätt. På pappret ska vi klara av det, men det gäller att spela med en tro om att vi kan behärska det här, och det sitter mycket i skallen, säger nye förbundskaptenen Glenn Wiman.

I Europa ska Danmark som en av 16 nationer göra upp om fyra platser i VM 2010.

Kvalet är uppdelat i två grupper med åtta nationer vardera. Varje åttalagsgrupp är sedan indelad i två grupper om fyra lag vardera, och Danmark kommer att ställas mot Polen, Storbritannien och Belgien.

Det gäller att bli etta eller tvåa i den gruppen, för då spelar man match mot ettan eller tvåan i den andra gruppen (som består av Österrike, Frankrike, Ungern och Serbien) om en VM-plats. 

– I kvalet handlar det om att gå in och prestera, så förhoppningen är att ha många spelare som kan göra något speciellt med bollen. Jag tror inte att defensiven blir det viktigaste, vi måste kunna behärska anfallsspelet, och då måste vi ha spelare som vågar. Jag hoppas att vi ska kunna spela med lite bättre fart än Danmark gjort tidigare, menar Wiman.

– I de matcher som jag såg i senaste VM så spelade Danmark defensivt, men i ett kval ska vi föra matcherna. Men sedan måste vi också göra det på ett klokt sätt utan att bli straffade själva. Vi måste vårda bollen och ta rätt avslut.

VM är det givna målet, och väl där ska man tillhöra toppen precis bakom de fyra stora nationerna Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz.

– Jag tror att vi kan ta Danmark tillbaka till topp-6 ganska snart. Det är där jag tycker att Danmark hör hemma, säger en hoppfull Wiman.

Så spelas kvalet till VM 2010


Författare: Jonas Gustavsson