2009-07-17 07:25

I storebrors fotspår

Storebror Henrik Olofsson bär redan den blågula landslagströjan. Nu är det dags för lillebror att göra detsamma – Erik Olofsson kommer nämligen att vara med på U19-landslagets utvecklingsläger på Bosön.

Men Erik Olofsson var inte med i den ursprungliga truppen, utan kallades in som reserv under veckan. Det var givetvis ett glädjande besked för talangen som till vardags håller till i Fagerhult i division ett.

– Det var väldigt roligt. Jag hade precis lirat lite småmålsinnebandy, och precis därefter ringde Jan Gustafsson och meddelade att jag var uttagen. Det var lite chockande men samtidigt väldigt roligt, berättar Erik.

– Det betyder väldigt mycket för utvecklingen. Självförtroendet stiger en hel del. Det jag hoppas skaffa mig på lägret är främst erfarenhet. Jag har hört att det ska vara kostföreläsningar, bland annat, och det är bra. Det handlar om att lyssna på vad de säger och sedan göra det för att bli så bra som möjligt.

Erik Olofsson är alltså lillebror till Henrik Olofsson som nu under sommaren bytt Jönköping mot Warberg. Henrik fick också debutera i a-landslaget under förra säsongen, och visst har storebror inspirerat lillebror.

– Jag har alltid sett upp till honom, och han har varit med om mycket. Han har vunnit Juniorallsvenskan, han har vunnit distriktslags-SM två gånger, varit med i U19-landslaget och även fått göra debut i a-landslaget, så visst har man fått ut en del av honom, säger Erik men berättar också att de inte spelade med varandra ute på gatan när de var små.

– Nej, så har det väl inte varit, vi har inte spelat så mycket tillsammans. Men man kan säga att vi är en innebandyfamilj. Min syster spelar i division två här i Fagerhult, så det blir mycket innebandy på vintrarna. Föräldrarna spelar inte, men de är intresserade av att titta, och de kommer väl åka en del till Warberg nu när Henrik spelar där kan jag tänka mig.

Medan storebror Henrik är back är lillebror Erik center.

– Jag var forward först, sedan blev jag uppflyttad som center i a-laget. Man kan säga att jag var en målskytt som forward, nu är jag mer en slitande spelare som är mer delaktig i spelet. Som forward var det inte mycket bollkontakt, men nu har man bollkontakt i varje byte, och det passar faktiskt mig bättre, berättar Erik och beskriver sig själv som spelare:

– Jag skulle nog säga att jag är en allroundspelare, jag är helt okej på det mesta.

Men Erik Olofsson blir inte enda spelare från Fagerhult på U19-landslagets träningsläger. Lagkamraten Samuel Rosén kommer också att vara där.

– Han är en spelskicklig back med ett bra skott, berättar Erik.

Nästa säsong blir det återigen spel med Fagerhult i division ett för Erik, och när, eller om, det blir aktuellt med spel i Svenska Superligan likt storebror Henrik vet han inte.

– Jag vill absolut satsa på innebandyn för jag vill se hur bra jag kan bli. Jag ska gå klart skolan först och främst, sedan får man se vad som händer i form av klubbyten. Vi får se om Fagerhult kvalificerar sig för nya allsvenskan den här säsongen också.

U19-landslagets träningsläger hålls 9-13 september på Bosön.  


Författare: Jonas Gustavsson