2009-07-15 08:05

”En del kommer att få byta positioner”

När förbundskaptenen Jan Gustafsson nominerade U19-landslagstruppen omfattande 44 spelare till utvecklingslägret på Bosön valde han att inte ange utespelarnas position. Det kommer nämligen att testas en del.

Det är samma upplägg som Marcus Holm, förbundskapten för damernas U19-landslag, använder sig av.

– De som såg VM i våras fick se att en del spelare fick växla mellan att spela back och forward och det kommer säkerligen att bli detsamma under det här lägret. Det kan man också märka på de ersättare vi tagit ut, det var en vänster- respektive högerforward som tackade nej, men vi har tagit in en center och en högerforward, och det spelar ingen roll, berättar Janne Gustafsson för innebandy.se.

 

Förbundskaptenen Jan Gustafsson. Foto: Per Wiklund.


Spelarna är unga, och att de får prova på att spela på olika positioner är en viktig del i utvecklingsfasen.

– Ja, det är det definitivt. Det är en del som kommer att få byta positioner, så har det varit tidigare och så kommer det att bli igen, det är inga konstigheter. Sedan är det ju så att spelare som spelade center när de var unga, kanske spelar back idag, så förändringar sker genom karriären.

Marcus Holm har tidigare berättat att han tror att det är en fara om unga spelare fastnar i ett fack, eller en position, alldeles för tidigt i karriären. Det kan Jan Gustafsson hålla med om.

– Ja, det kan jag hålla med om, men sedan vet man att föreningarna tittar på vad det finns för möjligheter hos killarna, och i vilken position de blir som bäst. Det finns tränare som ringer till mig och pratar om positioner angående sina egna spelare när vi har haft dem på läger, och då har vi haft diskussion om vad det finns för möjligheter.

Eftersom det internationella schemat är omgjort, och U19-VM numera spelas på våren, så får det traditionsenliga och årligen återkommande utvecklingslägret för U19 flyttas till hösten.

Det innebär att spelarna kommer till lägret förbredda på ett annat sätt. 

– De har en sommarträning bakom sig när de kommer till lägret och bör ha en bättre fysisk status än de har i maj, för då har lägret legat utanför säsong och då är det en del föreningar och killar som inte varit igång på ett tag, och då tar det ett tag att komma in i det igen, säger Gustafsson.

– Bara spelarna inte är för nertränade, men det ska ju vara på väg att släppa i och med att säsongen i antågande. De flesta spelarna har ju seriepremiär veckan efter lägret.

Lägret hålls på Bosön 9-13 september.


Författare: Jonas Gustavsson