2018-01-13 06:21

Från forward till back - sedan till landslaget


Joel Dagmans positionsbyte har hjälpt honom i karriären. Foto: Per Wiklund

Linköpings Joel Dagman fick ett lyft när han bytte position från forward till back den här säsongen. Och visst har han imponerat. Så pass att han nu får göra landslagsdebut.
- Det är bara att spela som vanligt. Det är det som har tagit mig hit, säger han. 

I torsdags presenterades herrlandslagets trupp till VM-kvalet i slovakiska Nitra 31 januari-4 februari. Då fanns, för första gången, Joel Dagman med. 26-åringen kom till Linköping inför förra säsongen och spelade då forward. Men till i år har han fått gå ner på backen – vilket har lyft honom.

- Det känns som att det har blivit mycket mer naturligt, sättet jag spelar innebandy på lämpar sig bättre från backpositionen. Jag försöker spela med mycket fart och jag är relativt snabb. Johan Astbrant (Linköpings tränare) sa att han tycker att jag hotar bättre från bakplan, jag kommer till bättre lägen då, säger Dagman.

Förbundskapten Mikael Hill beskriver Dagman som en Emil Johansson-typ. Alltså en bollsäker back som gärna följer med i anfallen.

- Jag förstår lite vad han menar, men Emil är nog världens bästa back i offensiven. Där tycker jag inte att jag är ännu. Men likheten finns i att vi är snabba och ettriga, säger Dagman.

Nu får han alltså chansen att visa upp sig i landslagsdräkten, och visst kan hans offensiva kvaliteter komma till nytta. Sverige väntas bli spelförande mot samtliga fyra motstånd (Tyskland, Frankrike, Slovenien och Slovakien).

- Jag försöker nog bara ånga på och suga åt mig all kunskap jag kan hitta. Det är bara att spela som vanligt. Det är det som har tagit mig hit.

31 januari-4 februari spelar Sveriges herrlandslag VM-kval i slovakiska Nitra.

Se hela Sveriges trupp.


Författare: Anton Rosenblad