Spelarombuden ska hjälpa barnen i föreningen - Innebandy.se
2017-01-14 15:50

Spelarombuden ska hjälpa barnen i föreningen


De både spelarombuden Pernilla Söderström och Åsa Stålhane. Foto: Torshälla IBK

I oktober valde Torshälla IBK att inrätta två spelarombud i föreningen. Syftet var att på ett bättre sätt lära sig lyssna på barnens och ungdomarnas synpunkter. Så, hur har det gått?

Det var FN:s barnkonvention, som föreslås bli lag, som låg till grund för beslutet att inrätta två spelarombud i Torshälla. Pernilla Söderström och Åsa Stålhane utsågs och inledde arbetet.

- Den ena är jurist och den andra jobbar med barnfrågor inom landstinget. Pernilla är kassör i klubben och mamma till en flicka som spelar. Åsa har varit ledare i P04-laget. Det är två kompetenta personer, säger Torshällas ordförande Fredrik Wernqvist.

Föreningen skapade en mejladress och ett telefonnummer dit de unga kunde söka sig om de hade frågor.

- När vi satte i gång i oktober kom det enkla saker. Barn som undrar vilken cup man ska åka på och hur man kan påverka i sitt lag. Det har inte kommit in jättemycket saker. Men i alla fall några som inte vågar ställa frågor till en ledare ställer i stället frågan till spelarombuden om varför spelaren inte fick spela en viss match eller vara med på en cup, säger Wernqvist.

Hur hanteras de frågor som kommer in?
- Det beror på vad det gäller och vad barnen vill. Ibland vill de bara ha hjälp att fråga en ledare, då sköter spelarombuden det. Är det ett större klagomål finns det rutiner för det också, hur de går vidare till mig och till styrelsen.

De två spelarombuden har rollen till att börja med i ett år, sedan ska projektet utvärderas.

- Personerna ska inte vara avgörande om det fungerar, det ska byggas upp rutiner och kontaktvägar så att det fungerar för alla som har rollen, säger Wernqvist.

Förutom att själva mejlen och telefonnumret finns åker de båda spelarombuden också ut till lagen i föreningen och berättar att de finns att nå om någon är i behov av det.

- De har pratat både inför lag och inför föräldrar. Vi har fått väldigt många positiva ord från föräldrar och ledare, säger Wernqvist.


Författare: Anton Rosenblad