2017-01-11 05:51

Så vill Umeåklubbarna få flera unga att fortsätta


Foto: Per Wiklund

En dryg månad har gått sedan tre Umeåklubbar gemensamt presenterade sin nyutvecklade spelarutbildningsplan. Nu väntar nästa steg i projektet.
- Förhoppningsvis kommer våra tränare att känna sig tryggare, ungdomsutvecklaren säger Andreas Ågren. 

IBK Dalen, Sandåkerns SK och Umedalens IF anställde i augusti gemensamt Andreas Ågren som ungdomsutvecklare. Hans första uppdrag blev att ta fram en spelarutbildningsplan och tränarmanual för att nå så många som möjligt, så länge som möjligt. Och i början av december presenterades den.

- Under våren kommer implementeringen att dra i gång. Jag ska försöka komma ut till alla våra lag i Dalen och Sandåkern minst en gång och prata med tränarna och komma med tips, säger Andreas Ågren.

Tanken är att det ska finnas en röd tråd i hur spelarna utvecklas genom åldrarna. Materialet är fokuserat på 6-15-åringar och är framtaget genom att Ågren har tittat på Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) och Svensk Fotbollsförbundets spelarutbildningsplan.

- Vi har verkligen brutit ner det på olika nivåer. Vi ska inte gå för fort fram inom innebandyn. Det här tror jag i stället kommer bromsa en del ledare, så att de lägger fokus på andra saker. Jag tror och hoppas att det är positivt, säger Ågren.

I tränarmanualen och spelarutbildningsplanen finns också en övningsbank för ledarna. Det är både övningar som riktar sig till idrottens värdegrund, men även övningar för lek, koordination, motorik och styrka.

- Förhoppningsvis kommer våra tränare känna sig tryggare i hur man nivåanpassar för olika individer. Alla ska få ut något av övningen. Det ska bli en lagom utmaning för alla.

Ungefär 50 lag omfattas av den nya spelarutbildningsplanen. Och när säsongen lugnar sig för elitlagen i föreningarna ska de också få information om vad som sker.

- Vi vill att det här genomsyrar all verksamhet. De ska veta vad det handlar om, säger Ågren.

Hela spelarutbildningsplanen finns att ta del av här.


Författare: Anton Rosenblad