Nybörjarserien som har gjort succé - Innebandy.se
2017-01-20 06:58

Nybörjarserien som har gjort succé


Kamp i matchen mellan Bergsjön och Frölunda. Foto. Calle Ström

Nybörjarserien First League i Göteborg har gjort succé den här säsongen. Och en av initiativtagarna, Pontus Berger, tror att serien kommer växa ytterligare i framtiden.
- Det kommer att bli en större mix av nybörjare, motionsspelare och nyanlända, säger han. 

Göteborgs Innebandyförbund skapade till den här säsongen nybörjarserien First League. Det är en serie för ungdomar och vuxna, där de flesta lagen har spelare som är nyanlända till Sverige.

Och serien har helt klart gjort succé.

- Det har inneburit ett otroligt lyft rent sportligt. I istället för att riskera att möta lag som har hållit på i 15-20 år möter man lag på samma nivå.  Det är fantastiskt kul när det är samma sportsliga förutsättningar när lagen möts, säger Pontus Berger.


Pontus Berger, tränare i Bergsjön SK. Foto: Calle Ström


Berger drog i gång sitt lag Bergsjön SK (tidigare Somalia SK) för ungefär två år sedan. Han fick ett stort ekonomiskt stöd från Idrottslyftet för att fortsätta verksamheten under 2015. I fjol spelade laget i Göteborgs division 6 och åkte på förlust efter förlust. Men nu, i First League, är det annorlunda.

- Den stora skillnaden är att vi har gått från en situation där vi bara slog ifrån oss till att nu äga boll och skapa ett spel. Det har varit en stor omställning, det blir en helt annan sport. Nu kan vi jobba med olika saker och ta med oss det till matcher. Det blir verkligen rolig innebandy, säger Berger.

70 procent av spelarna i de sammanlagt sex lagen i serien är nyanlända. Resten är svenska ungdomar, nybörjare och motionärer.

- Det blir en mix av olika nationaliteter, bakgrund och språk. Det skapar nya mötesplatser, vilket är den största utmaningen.

Vad är nästa steg för serien?
- Om två år hoppas jag att de här killarna har gått vidare. Till sina junior- eller utvecklingslag i sina befintliga föreningar.  Det kommer att bli en större mix av nybörjare, motionsspelare och nyanlända.

Vad har det här gett dig de senaste åren?
- Jag har lärt mig otroligt mycket hur det fungerar och inte fungerar i många olika delar i samhället. Jag har fått upp ögonen för de fördomar som ungdomar möter i förorten. Den största kritiken jag har är att det krävs en större samverkan mellan näringslivet, kommunen och föreningslivet. Kommunen skulle kunna jobba mer taktiskt och strategiskt med föreningslivet. Genom att gemensamt skapa aktiviteter kan man skapa större förutsättningar.


Glädje - ett av ledorden i Bergsjön. Foto: Calle Ström


Författare: Anton Rosenblad