2017-01-23 06:19

Företagets innebandylag gynnar integrationen


Positivums Russom Weldemichael (tv) och Madeleine Ek (th). Foto: Calle Ström

Ett av lagen som spelar i nybörjarserien First League är företagslaget IF Positivum. Här blandas nyanlända med de anställda på företaget – vilket gynnar integrationen.
- Man får tänka på jämlikheten, säger Russom Weldemichael. 

I den hyllade nybörjarserien First League i Göteborg spelar främst spelare som är nyanlända till Sverige. Så är det också i Positivum, men där är upplägget lite annorlunda än i de andra lagen.

Positivum är ett företag som jobbar med boendestöd för nyanlända ungdomar. Ungdomarna bor i träningslägenheter och får hjälp med det som krävs för att komma in i samhället. Dessutom har Positivum aktiviteter i flera olika idrotter. Däribland innebandy.

- Det är kul. Man får bra kondition från innebandy. Vi spelar med kompisar. Det är kul att spela tillsammans och vi hjälps åt, säger Russom Weldemichael som bor i Positivums lägenheter.


Madeleine Ek jobbar på Positivum. Foto: Calle Ström

- Det är väldigt bra laganda och alla kämpar tillsammans. Det är jätteroligt. Det fungerar jättebra, alla peppar varandra. Det är inga konstigheter. Varför skulle det inte fungera, liksom?, säger Madeleine Ek som jobbar på Positivum.

Ytterligare en del i integrationen är att kvinnor och män spelar tillsammans i laget.

- Det är fantastiskt bra. Man får tänka på jämlikheten, säger Weldemichael.

Är det annorlunda?
- Nej, det tycker jag inte. Vi är samma.

Laget har minst en träning i veckan tillsammans. Ungefär 15 spelare finns just nu med i laget, och det både kommer och går spelare.

- Jag tror att det kan vara väldigt bra att göra något sådant här. Man får slappna av när det är mycket beslut och stress i ett nytt land. Man får lära sig kring gemenskap och hantera när det går bra och dåligt. Och så är det väldigt kul, säger Madeleine Ek.

Russom, ska du fortsätta spela framöver?
- Absolut. 100 procent säkert.

Läs mer:
First League - Nybörjarserien som har gjort succé
"Flera kommer kunna spela innebandy och idrotta"
Video: Så hyllas First League


Russom Weldemichael. Foto: Calle Ström


Madeleine Ek gillar gemenskapen i laget. Foto: Calle Ström


Författare: Anton Rosenblad