2016-01-10 18:32

Tranås flickor stärks av sina faddrar


Tranås flickor har ökat i antal den senaste tiden. Foto: Privat

Faddrar, feedback och andra aktiviteter än innebandy. Det är IBF Tranås recept för att hålla kvar flickspelarna i föreningen.
– Vi gör olika saker för att det ska vara roligt, säger tränaren Tonie Andersson. 

I IBF Tranås har det funnits årgångar de senaste åren där man inte har fått ihop lag på flicksidan. För att motverka den trenden startades projektet Flickor i Fokus. Tanken var att satsa på ungdomar och välkomna alla.

– Det saknas så himla mycket tjejer hos oss. Vi har fotbollen och bandyn i Tranås också som är populärt. Nu har vi börjat samarbeta med damlaget. Vi har lagt träningar så att de lag som kan samarbeta och kan låna spelare av varandra tränar innan och efter varandra, säger Tonie Andersson som är tränare för flickor födda -02.

Eftersom damlaget består av många unga spelare är det mer naturligt för de yngre flickorna att träna med seniorerna. Många känner redan varandra, och dessutom har man börjat med fadderverksamhet. Spelare från damlaget kommer ner på de yngre lagens träningar och peppar dem. Målvakterna får specifik träning och backarna tränar skott för att bli giftigare framåt.

– När man är back är det svårare i de yngre åldrarna att göra mål. De är osäkra om de vill vara backar eller inte när de andra bara gör mål. Så vi tränar mycket med dem för att de ska utvecklas, säger Andersson.

Det har också blivit en märkbar effekt. Flickor 2004/05 är nu hela 33 spelare. Och en orsak till det är att Tranås inte bara spelar innebandy när de träffas. I stället försöker de hitta på andra aktiviteter för stärka gemenskapen.

I somras tränade även F02-laget tillsammans med sina jämnåriga klubbkamrater på pojksidan. De genomförde flera teknik- och fyspass som gav bra resultat.

– Vi gör olika saker för att det ska vara roligt. Vi försöker varannan vecka göra lite annat under säsongen. Vi har olika tävlingar, bland annat doppboll och bowling. Vi försöker alltid jobba med att tjejlagen ska träffas allihopa för att till exempel kolla på damlaget tillsammans.

Hur kan ni utveckla det här ytterligare?
– Vi har ledarträffar en gång i månaden där vi lyfter frågan hela tiden. Vi har en grupp som jobbar under styrelsen som heter Ledarkommittén. Där lyfter vi alla frågor till styrelsen. Sedan bjuder styrelsen in de mest aktiva till mötena. Tanken är att dra en slutsats efter vårt möte i slutet av januari.


Varje vecka lägger laget tid på att stärka bål och knän på olika sätt. Foto: Privat

Tidigare #forALLball-texter om tjejsatsningar:
Lilla Fristad med den stora damverksamheten
"I vår klubb är alla en stjärna"
Antalet tjejer fördubblades i Kustens IF
Utveckling på vetenskaplig grund i Karlstad
Valbo IBF väcktes till liv för tjejernas skull
Omedelbar succé för Tvåstad KIK
Så kan man motverka att tjejer slutar spela
Flera orsaker till att tjejer slutar
Tjejsatsningar i fokus i #forAllball


Författare: Anton Rosenblad