2016-01-13 06:22

Sundsvalls succé: 14 nya lag på sex år


Sundsvalls IBF:s flickor 2007-08 med tränaren Stefan Ellmin. Foto: Privat

14 nya lag på sex år. Med 15-20 spelare och 3-7 föräldraledare i varje lag. Här är Sundsvalls IBF:s framgångssaga från 2008.

Ove Janssons yngsta dotter spelade ett antal år i Sundsvalls IBF. I samband med att hon slutade spela började Ove Jansson fundera på återväxten i föreningen.

– Jag upptäckte i samma veva som hon slutade att det inte bildades några nya lag. Tidigare har det fungerat, men inte nu. Det fanns inga 99:or och inga 00:or. Då tänkte jag att jag måste göra någonting. Jag fortsatte som ledare när min dotter slutade och jag kände att jag kunde göra skillnad.

Det här var 2008. Jansson såg att fyra idrottshallar, som tillhörde skolor, stod lediga mellan 16-17 på vardagar. Tanken var då att starta fyra lag för flickor födda 2001-02. Det första året blev det ”bara” två lag, och samtidigt rekryterade Jansson flera unga tjejer som skulle fungera som tränare.

– De körde ett år, sedan hade de tyvärr inte tid. Då sammankallade jag ett föräldramöte. Jag frågade om någon förälder ville ta över. Ingen ville bli ledare, men de kunde vara med som hjälptränare i alla fall. Sedan steg det fram någon som insåg att de ville träna laget. Det är ett stort steg att ta.

Men Jansson hade en större lösning på ledarproblemet. Hans egen ”hämta bollar-metoden” har fungerat bra. Den går ut på att föräldrar som är på träningarna succesivt får fler och fler enkla uppgifter. Till slut blir de hjälptränare – och i längden huvudtränare.

Vartannat år skapas fyra nya lag i Sundsvalls IBF. Att göra det varje år går inte, det spelarmaterialet finns inte, enligt Jansson. Men totalt har i alla fall 14 nya lag skapats sedan 2008. Varje lag har 15-20 spelare med 3-7 föräldrar som ledare.

– Det är viktigt att spelarna tycker att det är roligt och att de vill fortsätta. Vi skickar föräldrarna på utbildningar. Alla ska få spela lika mycket och det ska vara kul. Vi blandar lek med teknik på ett kul sätt, säger Jansson och fortsätter:

– Men det är viktigt att de känner att de blir bättre. Många slutar ju, därför är det viktigt att ha aktiviteter vid sidan om. Det säger vi till ledarna.

Hur marknadsför ni er?
– Vi har satt upp lappar och pratat med fritidspersonal. Vi pratar med gymnastiklärare. Är det några tjejer som börjar tar de med resten. Om det sprider sig att det är roligt får de med andra. Och kontakten med skolpersonalen är jätteviktig.

Tidigare #forALLball-texter om tjejsatsningar:
"Flickinnebandyn här får inte dö ut"
Tranås flickor stärks av sina faddrar
Lilla Fristad med den stora damverksamheten
"I vår klubb är alla en stjärna"
Antalet tjejer fördubblades i Kustens IF
Utveckling på vetenskaplig grund i Karlstad
Valbo IBF väcktes till liv för tjejernas skull
Omedelbar succé för Tvåstad KIK
Så kan man motverka att tjejer slutar spela
Flera orsaker till att tjejer slutar
Tjejsatsningar i fokus i #forAllball


Författare: Anton Rosenblad