2016-01-31 06:18

Större ansvar som kapten för Samuelsson


Johan Samuelsson får ett större ansvar som kapten i VM-kvalet. Foto: Per Wiklund

Sveriges lagkapten Johan Samuelsson är van att leda en homogen grupp med rutinerade landslagsspelare. Nu får han i stället handskas med flera debutanter i VM-kvalet.
– Nu kanske det ställs lite mer krav på en som lagkapten, säger han. 

På onsdag startar Sveriges VM-kval i slovakiska Nitra. Och då finns det en hel del debutanter med i truppen. Lagkaptenen Johan Samuelsson har lett Sverige genom de internationella turneringarna de senaste åren, och då har det oftast varit med i princip endast rutinerade landslagsspelare. Men nu väntar något nytt, alltså.

– Min roll blir att tillsammans med de som har varit med tidigare se till att startsträckan blir så kort som det bara går. Vi ska se till att få in dem i det tänk som landslaget arbetar med i offensiven och defensiven, säger Samuelsson.

Gäller det här även utanför planen under kvalet?
– Nu har det varit en så homogen grupp tidigare. Så det har varit lätt för de nya att komma in. Men det är klart, nu kanske det ställs lite mer krav på en som lagkapten. Jag får läsa av situationen när vi väl träffas och är i Slovakien.

Samuelsson gillar också landslagsledningens idé med att testa nytt under VM-kvalet. Sverige möter nationer som inte ska kunna skaka världsmästarna. Och då är det ett bra läge att ge nya chansen.

– Det är klart att det är intressant. Vi är ett land som har extremt många talangfulla spelare. Nu blandas det gammalt och nytt blod. Jag gillar tänket och det är bra att flera får känna på landslagströjan. Kvaliteten ökar när man kommer ut i klubblaget senare, när flera har testat på.

Många rynkar på näsan när de ser vilka nationer Sverige möter i VM-kvalet. Det väntas matcher mot Island, Slovakien, Ryssland, Frankrike och Belgien. Men Samuelsson höjer ett varningens finger. Det är absolut inte läge att ”ställa in skorna”.

– Det jag vet är att det är första VM-kvalet för Island. Dock tror jag att det kommer bli en av de tuffaste matcherna. Som jag har förstått det så är det många Islandsspelare som spelar i allsvenskan.  Jag tror att de spelarna som spelar i Sverige är lite tuffare än Belgien, Ryssland och Frankrike. Slovakien blir nog den tuffaste matchen. Jag var med mot dem i Zürich i VM 2012.

Se hela den svenska VM-kvaltruppen och läs mer om kvalet här.

Tidigare presenterade VM-kvalspelare:
Albin Sjögren
Jens Milesson
Andreas Dahlqvist
Markus Jonsson
Adam Colling
Martin Östholm
Robin Nilsberth
Mattias Wallgren
Alexander Rudd
Jon Hedlund
André Andersson
Mattias Ljunggren
Jonathan Paulsson
Kim Ganevik
Tobias Gustafsson
Jonas Svahn
Johannes Larsson
Simon Palmén


Författare: Anton Rosenblad