Innebandyn medarrangör av konferens om barns rätt till trygg fritid - Innebandy.se
2016-01-28 18:22

Innebandyn medarrangör av konferens om barns rätt till trygg fritid


Foto: Sebastian Nurmi


Svensk Innebandy gav exempel på hur Svensk Innebandys Utvecklingsmodell ska fungera för att skapa ett livslångt idrottande.

Runt 200 personer från många olika organisationer samlades på torsdagen på Trygga mötens konferens ”Barns rätt till en trygg framtid - fri från kränkningar och övergrepp” i Stockholm.

Bland många andra höll såväl Barnombudsmannen, Fredrik Malmberg, som forskaren Jesper Fundberg föreläsningar och dagen innehöll också fyra olika workshops.

Medan Svensk Innebandys utvecklingskonsulent Kristoffer Berg var moderator för en workshop så var hans kollegor Ulrica Backlund och Anders Jonsson huvudpersoner på en annan och berättade om Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU).

- Jag berättade om bakgrunden kring SIU. Hur det kom sig att vi började tänka i nya banor och hur viktigt det är att vi tar bort lite dumheter som vi tycker idrotten burit med sig. Men framför allt hur vi lägger till nya människor och idéer för att jobba vidare så att fler får chansen att hålla på med innebandy och livslångt idrottande, säger Anders Jonsson.

Ulrica Backlund presenterade ett exempel där hon specifikt berättade om arbetet hon och Storvreta IBK gör med Örnarna.

- Där tryckte jag på vikten av att vi inkluderar barn och ungdomar med funktionsnedsättning i våra verksamheter. Både i befintliga men också riktade verksamheter, säger Ulrica Backlund.

Vad kan vi själva ta med oss från den här konferensen?
- Att Scouterna, som arbetar med Trygga möten, efter tio år tycker att de kommit till ett läge där de nu kan dela med sig av vad de gjort. Det är bra att vi förstår att det vi gör nu kräver fortsatt långsiktigt och målmedvetet arbete för att vi ska bli duktiga själva och kunna påverka andra. Många som är på plats här undrar hur vi lyckats genomföra det här och det förstår jag. Jag tycker också det är otroligt att vi kommit så här långt på fem år. Men implementeringen av SIU-modellen är långt ifrån över, vi jobbar på för att den ska få ännu bättre fäste, säger Anders Jonsson.

I en video från Storvreta IBK berättar Ulrica Backund mer om SIU-modellen och hennes uppdrag i Storvreta IBK Örnarna. Se den här.


Svensk Innebandys Kristoffer Berg, Ulrica Backlund och Anders Jonsson. Foto: Sebastian Nurmi