350 sidor innebandyhistorik från Göteborg - Innebandy.se
2016-01-27 15:50

350 sidor innebandyhistorik från Göteborg


Magnus Fredriksson, författare till boken. Foto: Privat

Göteborgs Innebandyförbund firade 30 år som förbund i april 2015. Det är en anledning till att ett initiativ till att producera en bok som dokumenterar hur innebandyn i Göteborg växt fram. Ett arbete som nu är inne i slutarbetet under våren 2016.

- Vi har ett arv att lämna efter oss och samtidigt fantastiska historier att berätta om hur innebandyn har utvecklats. Ambitionen är att göra den mest omfattande historiebeskrivningen av en idrott i Göteborg, säger bokens författare Magnus Fredriksson i ett pressmeddelande.

Initiativtagarna vill berätta innebandyns historia i Göteborg för dagens spelare, ledare, domare, funktionärer och alla andra intresserade. Initiativtagarna till boken vill säkerställa dokumentationen hur innebandyn växte från Göteborg, ut i Sverige och resten av världen för kommande generationer.

- Det är rätt tajming att göra det nu. Om 10-20 år kan det vara för sent då många inte längre finns med. Vi ska bland annat beskriva hur innebandyn utvecklades från fritidsgårdarna, korpen, frisksportsförbundet och olika turneringar på 1970-talet till hur senare Svenska Innebandyförbundet och Göteborgs Innebandyförbund bildades på 1980-talet. Det är många år att ta ikapp och i dag saknas det till nästan 100 procent någon form av dokumentation från Göteborg om alla de viktiga åren, säger Magnus Fredriksson som är grundare och tidigare chefredaktör på Innebandymagazinet och den som arbetar med bokprojektet.

Arbetet är nu inne i fasen att innehållet som samlats in och skrivits bearbetas av Magnus Fredriksson tillsammans med Mats Ekendahl, som har fått uppdraget att ”sätta boken”. Ambitionen är att boken ska vara tryckfärdig i slutet av våren 2016.

Det kommer att bli en bok på minst 350 sidor i A4-format där både små och stora händelser från historiken kommer att finnas med. Dessutom kommer boken innehålla en hel del tabellstatistik, vilket även blir första gången som det kommer att finnas en sammanställning över alla seniortabeller för Göteborgslagen.  

Informationssida hos Göteborgs Innebandyförbund:
http://www.innebandy.se/Goteborg/Ej-Synliga/Innebandy-historia-i-Goteborg/

Bokens Facebooksida:
https://www.facebook.com/pages/Innebandyboken-G%C3%B6teborg/1548609945421300

 


Författare: Anton Rosenblad