Publikfest att vänta mot Tjeckien - Innebandy.se
2014-01-02 23:10

Publikfest att vänta mot Tjeckien

Imorgon ställs svenska herrlandslaget mot Tjeckien i Scandinavium. 10 000 biljetter är sålda och under torsdagskvällen genomfördes ett träningspass i den kommande vinterns VM-arena.

 -Det är jätteviktigt att ha varit här och bekantat sig med faciliteterna. Att det blir igenkända marker för spelarna inför VM. Miljön är ju en del av helheten, säger förbundskapten Jan-Erik Vaara.

Henrik Stenberg och Viktor Klintsten tvingades sent lämna återbud på grund av magsjuka men Vaara var nöjd med blixtinkallade Emil Julkunen och Petter Nilsson efter torsdagsträningen.

-De blev meddelade i morse och det är klart att det är inte bara att packa ihop väskan som till vilken träning som helst.

Pixbos forwardsstjärna Julkunen har varit med förr och hade inte alltför långt att ta sig. Värre var det för Petter Nilsson som gjorde sin allra första träning med landslaget.

-Det kanske inte var optimalt med ett nyårsfirande och därefter ett beslut att sitta och kolla NHL, skrattar han.

-En polare blev tvungen att komma över och väcka mig för jag vaknade inte när telefonen ringde i morse. Men nu är det bara skitkul att vara här.

Siriusmålvakten har under hösten en strålande statistik trots att det har gått något knackigt för laget. Han hade också hört ryktas om att det kunde bli aktuellt med landslaget men trodde inte det skulle hända nu.

-Det har gått bra i höst. Vi har fått en trygghet i vårt försvar och jag har fått mer förtroende och då också tagit mer ansvar, förklarar Nilsson.

Under torsdagsträningen tvingades Karl-Johan Ireaus kliva av och det råder oklarheter kring om han kommer till spel mot Tjeckien. Klart är däremot att ingen reserv i så fall kommer kallas in på hans plats.

 

Revanschlusta hos Galante Carlström
En av formationerna som såg piggast ut var den fruktade Falutrion Rudd, Enström och Galante Carlström.  Senast det begav sig i blågult splittrades de efter en och en halv match och då var det Galante Carlström som fick kliva åt sidan. Mycket troligt är att de får de en ny chans tillsammans imorgon igen.

-Vi spelade inte bra mot Schweiz så jag förstod Vaaras val då. Sedan är det alltid tråkigt att sitta på bänken men jag tar det bara som tändvätska, säger Galante Carlström.

Han har ett minst sagt hyfsat facit när det kommer till arenamatcher. Fullständigt briljant i Champions Cup och ingen har väl glömt vad han presterade i SM-finalen i våras. Imorgon väntas över 10 000 åskådare i Scandinavium och alltså en ny chans att hamna i strålkastarljuset.

-Det är ju sådana här matcher man drömmer om och jag blir aldrig nervös utan bara mer taggad. Det är klart att det är extra härligt att gå in och avgöra när det är mycket folk på läktaren. Det blir nog att man ligger och tänker på det ikväll, säger Galante Carlström.

 

Kan få skjuts i verksamheten
Sverige får givetvis lov att ses som storfavoriter mot Tjeckien. Men Vaara höjer ett varningens finger.

-De slog ju Schweiz i EFT. Har de en bra dag kan de få skjuts i verksamheten. Om de lyckas med sitt snabba spel till avslut och vi inte är på tå, då kan vi bli straffade.

Han understryker att resultatet inte ses som det viktigaste imorgon utan att man får till ett bra spel, kanske främst i fem mot fyra och fyra mot fem.

-Framför allt vill vi se att spelarna går in för det. Det är enkelt att sitta och säga innan men vi måste se det i realiteten också, avslutar Vaara.


Författare: Daniel Karlsson