Bakgrunden till det nya serieupplägget - Innebandy.se
2014-01-30 16:20

Bakgrunden till det nya serieupplägget

Damernas seriesystem görs om från och med säsong 2015/16. Svensk Innebandys vice ordförande Martin Wolmhed, som varit med och fattat beslutet, svarar här på frågor kring förändringen.


Foto: Per Wiklund.

En del SSL-klubbar är positiva, en del har uttalat ett missnöje. Varför har styrelsen tagit det här beslutet?
- Förbundstyrelsen har som huvuduppdrag att försöka ta så bra beslut som möjligt för helheten inom Svensk Innebandy och vi måste ha modet att ta beslut som inte alla tycker om. Det kommer alltid vara så att man inte når en full enighet när det gäller dessa frågor och som föreningsrepresentant har man ett uppdrag att värna om sin egna klubb. Något som stundtals medför att den egna klubbens behov styr över det som är bäst för helheten. Så vi har i grund och botten, sett till helheten och långsiktiga effekter för daminnebandyn, tagit ett beslut som vi tror gynnar svensk daminnebandys fortsatta utveckling.

När började det att pratas om att förändra damernas seriesystem?
- Egentligen kom detta upp redan för ganska många år sedan då förbundet ville ändra till två serier men det i slutändan blev den kompromiss vi har idag med en SSL och tre division 1-serier. Just då var det här det bästa alternativet som vi kunde få igenom hos distrikten och föreningarna. Dock visade det sig inte vara någon bra lösning då beslut tagna på känslomässiga grunder oftast inte är hållbara i längden.

Och när aktualiserades frågan?
- Rent formellt så kom frågan upp på föregående tävlingskongress i november 2012 där Förbundsstyrelsen fick i uppdrag att utreda frågan då division 1-föreningarna kände att deras serier hade en mängd problem som på sikt skulle påverka daminnebandyn mycket negativt.

Vilka är fördelarna med det nya upplägget?
- Jag är övertygad om att detta är en nyckel för daminnebandyns fortsatta utveckling. Vår topp är väldigt bra och vi har ett fantastiskt landslag som spelar en innebandy som inget annat land just nu är i närheten av. Men för att kunna fortsätta utvecklas så måste våra damspelare, stommen i lagen är ofta under 20 år, ges möjlighet att kunna kombinera innebandy med ett ”vanligt” liv med skolgång, familj, jobb med mera. Idag måste de offra extremt mycket för att kunna spela på förbundsnivå då antalet uppbokade helger är många och reseavstånden i vissa fall är extremt långa. Något som innebär att en 17-18-åring får åka buss 140 mil för att sedan ha en effektiv speltid på 20 minuter under en helg i division 1 norra. Vilket i sin tur medför att vi tappar talanger som helt enkelt inte orkar spela på förbundsnivå. Med det nya förslaget så kommer det fortfarande vara tufft men det blir mer luft i spelschemat och resemilen minskar.

Hur påverkas det sportsliga av förändringen?
- Jag kan förstå att man som tävlingsmänniska vill ha raka serier och liknande förutsättningar för alla lag där alla möter alla lika många gånger, bara spela enkelmatcher och så vidare. Men verkligheten ser inte ut på det sättet i alla fall. Vissa har fördelen av att ha lag på en ort där exempelvis ett universitet finns med naturlig rekryteringsbas, vissa har skyhöga kostnader för träning och match, vissa bor på platser där kommunikationerna alltid blir tidskrävande och kostsamma, vissa bor där konkurrensen att få spelare blir kostsam. Så hur man än vänder och vrider på det så finns ingen absolut rättvisa. Det nya sättet att spela förändrar bara förutsättningarna på en del plan medan den på andra delar ger oss bättre förutsättningar att förbättra och utveckla Svensk Innebandy. Till exempel är möjligheten att behålla talanger, få spelare att hålla på längre, skapa fler och mer intressanta matcher samt korta antalet resmil. Aktiviteter som i slutänden för svensk daminnebandy blir viktigare än den så kallade sportsliga rättvisan.

Vad tror du att effekten av förändringen blir?
- Tittar man på SSL så kommer det vara så att kvalitén troligtvis initialt går ned något då antal lag utökas men på sikt kommer lagen i allsvenskan bli bättre och bättre och ha ett större urval av unga talanger och äldre spelare som kommer göra dessa lag bättre. Något som i sin tur resulterar i att gapet mellan de bästa i SSL och de sämsta kommer att minska betydligt. Självklart är det också så att även dessa spelare blir mindre belastade i de flesta fall vilket också borde ge en förlängd karriär hos våra spelare. Tittar man dessutom på landslaget så kan vi även där se att mixen mellan yngre och äldre spelare är väldigt viktig och där spelare som Karolina Widar och Hermine Dahlerus visat att man en bit över 30 år fortfarande kan vara bland världens bästa spelare. Problemet vi har är att alldeles för få spelare orkar hålla på så länge på grund av de tuffa förutsättningar som finns kring att få ihop livspusslet och det skulle vara fantastiskt att ha en snittålder på våra damlag runt 24-25 istället.

Ett argument för förändringen har varit att få mer levande serier, vad menas med det?
- Vi har sett på herrsidan vilken skillnad det blivit att fyra lag från vardera allsvenska kvalar uppåt. Helt plötsligt kommer serierna leva in i det sista och i många serier har fortfarande övervägande delen lag fortfarande möjlighet att gå till kval. I vissa serier är det till och med så att man vid vinst ligger på kvalplats och vid förlust hamnar på nedflyttningsplats. Något som skapat massor med fördelar för innebandyn som jag inte tror någon vill byta ut nu när vi går in i slutsekvensen av serierna. Självklart kommer det vara så att någon seriesegrare inte går upp för att kvalet inte gick som de tänkt sig och de kommer då att vara missnöjda. Men sett till helheten så är förändringen en succé. Den positiva förändringen vill vi åt även för damerna.

Några SSL-klubbar är negativa och menar att det är att gå tio år tillbaka i tiden?
- Jag håller inte med. Det finns flera skillnader, till exempel så möter man nu alla lag – det gjorde man inte när serierna var uppdelade tidigare. Och om man nu ändå tycker att det är samma sak nu som då kan man vända på det och säga att den gången var vi för tidigt ute. Vi var inte på den mognadsnivå som vi är idag. Bara för att något provats för länge sedan så innebär det inte att det inte kan fungera i en annan tidsera. Den innebandy och den produkt vi hade då är något helt annat än vad vi har idag.

Vad säger föreningarna som spelar i serierna under SSL om denna förändring?
- Man har under lång tid velat få till en förändring där man ges möjligheter att bedriva en bättre verksamhet och där föreningar med planer på SSL får bättre förutsättningar för detta.

Läs mer:
Damernas SSL och division 1 görs om från 2015/16