Tisdagspanelen, vecka 2 - Innebandy.se
2012-01-10 15:00

Tisdagspanelen, vecka 2

Tre frågor till tre profiler. Det är det enkla receptet bakom Tisdagspanelen. Den här veckan kommenterar "Lunkan", "Bult" och Gittan innebandyåret 2012, SDF-SM:s betydelse och hur det kommer att märkas att damlandslaget fått ny förbundskapten.

 
1

 

Nytt år, nya möjligheter! Om du får sia, hur kommer innebandyåret 2012 att bli?

 


Helena Lundqvist Cabrera, 30 år. Spelare
i Sala Silverstaden. Meriterad med VM-guld bland annat.
 – Sverige tar VM-guld, det är jag helt övertygad om! Det finns många spelare som har klivit fram under säsongen och det känns som att det finns mer spetskompetens än tidigare.

På herrsidan tror jag att Storvreta tar hem guldet igen, Falun kommer nog ha chansen att gå till final men tror att Storvreta är aningen mer rutinerade när det väl gäller.

På Damsidan är det omöjligt att veta. Rönnby och Iksu känns jämna med breda trupper och jämna spelare utan egentlig spets medan Djurgården och KAIS Mora måste lite på sina toppspelare och att de presterar. Jag tippar på Rönnby som jag håller på i det här läget!

   

Mathias Larsson, 38 år. Avslutade i våras en lång och framgångsrik spelarkarriär. 
 

 

– Oj, det var en bred fråga. För att nämna en sak så hoppas jag att många av elitföreningarna slutar att gömma sig bakom att konkurrensen om publiken är så tuff, och att det är därför vi har vikande publiksiffror. Visst, det är tufft, men det är också den verklighet vi lever i, så det är dags att kavla upp skjortärmarna och ta tag i det på riktigt!

   

Gittan Ahonen Gunnarzon, 40 år.
Bloggande innebandy-
profil som tog flera SM-guld med Högdalen på 90-talet. 
 – Jag hoppas framför allt att herrlandslaget får sin revansch i en VM-final mot Finland inför en fullsatt arena. Även om seriespel är just bara seriespel, tror jag att det i vårens slutspel blir jämnare än någonsin på både dam- och herrsidan. Och jag hoppas att finalerna sänds i TV4 och inte i någon sidokanal.

   

 

 
2

 
SDF-SM för 15-åringar avgjordes förra veckan, vad betyder en sån turnering?


– Åh, vad man kommer ihåg de turneringarna, en häftig upplevelse för killarna och tjejerna som får vara med om det. För de som är målmedvetna är det kanske redan nu en språngbräda in i de högre divisionerna. Det är bra för Svensk Innebandy om man tar vara på dessa talanger i tid så att de inte försvinner till andra sporter.
   


– Alla turneringar är på något sätt bra och viktiga för ungdomarna. Just SM är bra för alla inblandade, spelarna får möta de bästa i sin ålder och komma i kontakt med elitverksamheten. För SSL- och Elitserielagen är det också ett enkelt sätt att scanna av och se vilka talanger som finns i de olika distrikten.
   – Jag har själv spelat i distriktslaget och det var en fantastisk upplevelse på alla sätt och vis. För spelarna själva är uttagningen naturligtvis en bekräftelse på deras prestationer och en bit på vägen mot den yttersta eliten. Turneringen fick stor genomslagskraft i år och det märks att den engagerar många, vilket i sig är riktigt roligt.

   

 

 
3

 
Curt Söderström tar över efter Vaara. Hur kommer det att märkas på damlandslaget? Nya spelare, nya taktiska direktiv, offensivare / defensivare o.sv...

 – Spännande att han tar över! Jag har svår att sia om hans sätt att gå vidare med damlandslaget eller hur han fungerar rent taktiskt men det man sett på lagen han coachat så verkar han gilla fartfylld och glädjefylld innebandy och han kommer kommer nog spinna vidare på fysiken!
   – Janne Vaara gjorde en snabbanalys av landslaget innan han tillträdde och konstaterade snabbt att de var för dåligt tränade. Han prioriterade bra tränade spelare som orkar hålla ett högt tempo igenom en hel turnering. Curre vill också ha bra tränade spelare, men vill nog i större utsträckning ha lirare med mjukare handleder, och därmed ett snyggare spel med fler tekniska finesser.

   – Det är svårt att sia om, men jag tror inte att det blir några större förändringar utan att Curt kör vidare i ungefär samma tänk som Janne hade. Curt har ju med Iksu förespråkat en slags totalinnebandy som liknar den landslaget har spelat under Jannes ledning. Givetvis kommer Curt att sätta sin prägel på landslagets spel, men jag har en känsla av att han inte ändrar för mycket i något som har fungerat så bra. Mest detaljfix och testande av nya spelare tror jag på.

   

 


Författare: Lina Engstrand