2012-01-08 23:45

Viktiga vinster för krislagen

Det är just nu nio lag som är inblandade i kampen kring slutspelsstrecket och efter söndagens omgång blev det – om möjligt – ännu jämnare. Dessutom blev IBF Falun ny serieledare efter en pärs uppe i Umeå.

Storvreta vann finalreprisen mot Warberg hemma i Fyrishovshallen med 5-4 efter förlängning. Hannes Öhman blev stor matchvinnare en minut in i förlängningen i en match som utövarna beskrev som konstig.

– Det var en skum match. Storvreta hade mycket boll och vi försvarade oss mest, men utnyttjade de chanser som vi fick, säger Rickard Eriksson som 15.41 in i den tredje perioden gjorde 4-3 till Warberg och såg ut att bli matchvinnare.

– Det kändes lite som det då jag gjorde målet, men de replikerade redan i nästa byte så glädjen blev kortvarig, säger Eriksson.

Mattias Samuelsson satte kvitteringsmålet, framspelad av Mika Kohonen, och i förlängningen blev det alltså Hannes Öhman som avgjorde.

– Vi var tvungna att gå för två poäng och tog därför ut målvakten efter en minut i förlängningen och då satte de en i öppen kasse. Vi tog det beslutet och det tyckte jag var rätt då vi behövde poängen mer än de gjorde, säger Eriksson.

Warberg saknade spelare som Kimmo Eskelinen, Martin Emanuelsson, Simon Nilsson, Adam Brobakken, Peter Sjögren och Christian Kjellman till matchen som de fick ta med sig en poäng ifrån. En poäng som kan visa sig bli viktig då IBK Dalen, Linköping och AIK vann sina matcher och därför gjorde streckstriden ännu jämnare.

– Det är helt sjukt vilka resultat som kommit den här säsongen och det är så tufft kring strecket att varje match får en slutspelskaraktär. Det är svårt för alla, men samtidigt en bra utmaning, säger Eriksson.

**

IBF Falun tog tre poäng mot Umeå City efter att ha fått ett mål gratis i den första perioden, som aldrig var inne i målet. Rasmus Enström var en av kreatörerna bakom segern med tre mål i matchen. 8-6 slutade matchen till fördel för IBF Falun som därmed blev ny serieledare i den svenska superligan. Enström gick om Alexander Carlström Galante i poängligan och leder den med 49 poäng fördelat på 29 mål och 20 assist på 17 matcher.

**

AIK tog en viktig seger då laget hemmaslog nykomlingen Jönköping med 6-3. Kim Nilsson noterades för tre mål i matchen och får anses som matchvinnare därefter. Målvakten Patrik Jansson hade en intern match i matchen med Johan Anderson.


AIK fick jubla mot Jönköping efter bland annat tre mål från Kim Nilsson. Foto: Bildbyrån

– Jag hade sagt till mig själv att han skulle få lämna matchen mållös, men han fick in en boll så jag får väl se mig själv som förloraren i den duellen, men vi vann ju matchen, säger Jansson.

AIK har förstärkt laget med några välkända AIK-namn som väckt stor debatt i innebandy-Sverige.

– Det är klart att vi har haft det jättetungt hittillls i serien. Den generationsväxling vi försökt oss på har inte gått som den ska och då har det blivit så att vi behövt hjälp, inte av helt ovanlig skäl har folk med AIK-hjärta svarat på hjälpropen. Folk får säga vad de vill, men vi behöver en ryggrad och tillsammans med de nya spelarna kan vi generera en trygghet till de yngre spelarna och ge vinster på sikt. Vi ser det inte som ett misslyckande att ta in spelare utan är tacksamma att spelare som kommer in är villiga och laddade på att köra. De vill göra det här på grund av AIK-hjärta och det har gett en konkurrenssituation på träning nu, folk gör det som krävs för att lira och det är det allt handlar om, att få konkurrens och det är då man höjer sig, säger Jansson.

AIK har haft problem att laget efter en seger inte kunnat ladda och förlänga segertrender till längre än en eller två matcher.

– Det går inte att gå ner sig direkt efter man vunnit i någon klubb och framför allt inte i AIK. Det är inte okej. Vi måste nu behålla känslan och som tur var är det match igen mot Sirius redan på torsdag. Då ska vi fortsätta vara det nya AIK som vi var idag där vi kollektivt jobbar tillsammans och vinner som ett lag, säger Jansson.

**

IBK Dalen vann bortamatchen mot Tyresö Trollbäcken med 7-3 och fick därmed tillbaka sin slutspelsplats som laget förlorade efter förlusten hemma mot Hide-a-lite Mullsjö i fredags. Ketil Kronberg gjorde en stark insats och noterades för tre poäng i matchen.

**

Mullsjö höll länge ut, men förlorade med uddamålet hemma mot Pixbo Wallenstam. Martin Östholm gjorde segermålet i den tredje perioden, Patrik Malmström noterades för två mål och stjärnan Daniel Calebsson som åter är i spel efter en skadefylld höst gjorde gästernas första mål i matchen.

**

Caperiotäby förlorade sin andra raka match då Linköping idag fick besök av de målglada stockholmarna. Linköping skaffade sig 4-0 i matchen och då hjälpte det inte att Täby vaknade i den tredje perioden. Matchen slutade 6-3.

Författare: Lars Lindberg