Hallå där … - Innebandy.se
2012-01-30 12:55

Hallå där …

... Linda Emterby, från IT-avdelningen på Svenska Innebandyförbundet, som just nu arbetar med att utveckla innebandyns nya administrativa system.


Det knappas flitigt på tangentbordet på din avdelning. Vad gör ni?

– Vi har just beslutat att köpa arkitektur och kod av Svenska Fotbollförbundet för att utifrån det systemet utveckla det vidare och göra ett system anpassat för innebandy. Just nu är vi inne i den perioden då vi ska gå igenom systemet och avgöra vilka saker vi ska förändra, vidareutveckla och anpassa till innebandy. Samt att vi håller på med våra kravspecifikationer för det nya systemet.


Varför byta system?

– Det system som vi använder idag, IDA-systemet, utvecklades på tidigt 2000-tal och togs i drift 2004/2005. Det är byggt enligt den teknik och de standarder man använde då. Efter de analyser som är gjorda under det senaste året så konstaterades att det mest effektiva för oss är att börja arbeta från en modern kod av ett befintligt system. Av de system vi tittat på så visade det sig att fotbollens arkitektur och kod var den som gav oss bästa utgångsläget.


När är ni klara?
– Svårt att lova något så här tidigt i projektet men vårt mål är att kunna lansera det nya systemet i februari 2013. Det innebär i så fall att vi får ett nytt administrativt program inför säsongen 2013-2014. Skulle vi inte bli klara om ett år fortsätter vi med IDA ytterligare tills vi är helt nöjda med det nya systemet. 


Vilka är de största förändringarna som vi kan förvänta oss?

– I grunden är det inte så mycket som är nytt men framför allt får vi en ökad driftsäkerhet och bättre användarvänlighet är de två sakerna som vi ska lägga mycket kraft på. Sedan hoppas vi att kunna erbjuda bättre lösningar för alla användare i systemet. Vi tittar även på lösningar för att minska på pappershanteringen som sker idag vid ex. övergångar.


Vad innebär det praktiskt för föreningar och distrikt ute i landet?

– Det mest påtagliga är att alla användare kommer att arbeta i ett annat gränssnitt med delvis nya funktioner än i IDA och vårt mål är att det ska vara enklare och snabbare att använda.


Vilka fördelar finns med det nya systemet jämfört med det gamla?
– Fördelarna är många. Vi skapar ett bättre system som är enklare att använda och utveckla. Eftersom vi ska anställa egna utvecklare ansvarar vi för utvecklingen själv och det innebär att vi får en närhet mellan utvecklarna och de som arbetar i systemet. Det hoppas vi ska snabba på utvecklingen av funktioner som ska förenkla arbetet jämfört med dagens system.


Författare: Daniel Karlsson