Johan fick elitidrottsstipendium - Innebandy.se
2011-01-18 11:38

Johan fick elitidrottsstipendium

Landslagscentern Johan Samuelsson är en av 54 idrottare som har fått Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium.

Varje år delar Riksidrottsförbundet och Svenska Spel ut stipendium, och i år är alltså en av stipendiaterna IBK Dalens och landslagets Johan Samuelsson. Elitidrottsstipendiaterna ska vara elitidrottare på landslagsnivå och studerar på minst halvfart på universitet, högskola eller annan postgymnasial utbildning.

Stipendiet är på totalt 40 000 kronor, och man har också chansen att få vara med på träningsläger på Bosön samt vara med på Idrottsgalan.

– Det är klart att det är kul att få stipendium, säger Johan Samuelsson som spelade VM i december.

– Det ger en ekonomisk trygghet, så det är klart att det betyder mycket. Det är extremt mycket pengar för en student.

Johan Samuelsson var dock inte med på måndagens Idrottsgala.

– Jag ville göra som Zlatan, jag ville bojkotta den, skojar Johan.

– Nej, skämt åsido, eftersom vi hade derby under söndagen och börjar ny kurs i skolan idag så kom det väldigt olägligt. Jag hade erbjudande om att vara med på föreläsningar och aktiviteter på Bosön lördag och söndag och sedan vara med på Idrottsgalan på måndagen, men eftersom vi hade match hade jag fått skippa helgen och bara åka ner för galan, och sedan hinna hem till kursintroduktionen idag på morgonen, och då valde jag att stanna hemma istället.

 
 
Johan Samuelsson i aktion.


Johan läser till grundskolelärare och har tre terminer kvar. Elitidrottsstipendiet är menat att hjälpa studenter att kunna satsa på sin idrott.

Johan har inga problem med att kombinera studier och innebandy.

– Jag tycker att det går alldeles utmärkt. Jag jobbade första halvåret i Umeå och sedan började jag plugga, och det har känts enormt bra sedan jag började läsa och det har faktiskt varit en perfekt kombination för mig.

Vad säger du om din innebandyutveckling sedan du kom till Umeå?
– Kurvan har väl gått spikrakt uppåt. Första året var mycket se och lära, det är många som har hjälpt mig. Ifjol när alla schweizare och Alexander Bodén försvann så fick jag mer utrymme offensivt, så då kunde jag utveckla den biten och jag tycker att jag har tagit steg framåt. Man behöver hitta små saker som man kan utveckla varje säsong, och det tycker jag att jag har gjort.

I sin egenskap av student kunde han också vara med och spela student-VM ifjol, och vann då guld i Umeå.

– Vi hade fantastiskt skoj under den turneringen, minns Johan som dock hävdar att det inte blev så många akademiska diskussioner under turneringen, trots att hela laget var studenter.

– Det akademiska lämnade vi bakom oss när vi kom dit, då hade vi bara roligt och njöt av att spela innebandy, skrattar Johan.

Fakta om elitidrottsstipendiet 2010-2011
Totalt sökte 139 idrottare, som kompletterades med 11 aktiva från Sveriges Olympiska Kommittés topp och talangprogram. Av de 54 stipendiaterna är 32 kvinnor och 22 män. De kommer från 29 olika Specialidrottsförbund. 44 är individuella idrottare och 10 representerar lagidrotter. Källa: RF. 

Läs mer om stipendiet och övriga vinnare


Författare: Jonas Gustavsson