2011-01-05 11:37

I fokus: Sara Anteryd

Inför denna säsong lämnade poängdrottningen Sara Anteryd Elitserien och Endre för spel med Jönköping i division 1. Innebandy.se fick en pratstund med Sara om den nya omgivningen och framtiden.

Hur kommer det sig att du flyttade till Jönköping?
- Jag pluggar till byggnadsingenjör i tre år och den utbildningen fanns inte på Gotland. Någon gång måste jag ta tag i grejerna, jag har skjutit upp det i några år. Annars hade jag inte flyttat, för jag har allt på Gotland. Det är hemma nu.

Hem har annars varit i Tidaholm där Sara är född och uppväxt och där hon också startade sin karriär som innebandyspelare. Det är endast 50 minuters bilresa mellan Tidaholm och Jönköping.

- Nu behöver jag inte träffa alla samtidigt när jag kommer hem, utan kan ta det lite då och då, vilket är en fördel.

Har du gjort dig hemmastadd i Jönköping?
- Jo, men det har jag, även om det var tufft att börja om. Det tar tid att anpassa sig. Det är en fördel att spela i ett lag för då har man genast 20 personer att umgås med.

Vad ska du bli när du blir stor?
- Det är lite oklart än, men det kommer jag nog på under studietiden. Det är mycket schemalagd tid och mer än jag trodde på förhand. Det krävs disciplin för att hinna med både studier och innebandy så jag hänger inte bara någon dag utan det är full fart hela tiden.

Saknar du Gotland, Endre och Elitserien?
- Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte gjorde det. Gotland är speciellt att bo på och det var stort att flytta hemifrån till Gotland. Där blev jag väl omhändertagen och fick bra uppbackning av Endre. I Endre har jag lärt mig mycket och jag saknar publiken, för det blir inte samma sak här. Sedan vill man ju alltid spela med och mot så bra spelare som möjligt.

I Jönköping finns det två division 1 klubbar, Östra SK som inför denna säsong var nykomlingar i ettan och Jönköping, som har avverkat en säsong på denna nivå. Valet för Sara föll på den senare klubben.

- Det var lätt att välja för jag har bekanta som sammanförde mig och JIK. Jag trivs jättebra i klubben och laget.

Sportsligt går det riktigt bra för Jönköping och Sara. Laget toppar division 1 Södra efter 12 vunna matcher och en oavgjord.
- Det började med att vi spelade bra i en cup på försäsongen i Karlstad. Det var bra för självförtroendet och sedan har det trummat på. Vi har fått det där flytet och vunnit mycket, men vi måste fortfarande vara lika taggade och vilja vinna varje match. Annars tar det stopp.

Har det varit tufft att anpassa sig till division 1?
- Det var mycket svårare än jag trodde, för jag kanske tänker på ett sätt och de andra på ett annat. Skillnaden är inte så stor rent fysiskt, tjejerna är bra tränade, utan det är själva tempot som är lägre. Jag spelar i en bra femma där alla klickar bra och accepterar rollfördelningen. Vi lyssnar på varandra och spelet fungerar bra.

 
 
Sara Anteryd, här i U19-landslaget 2004, trivs med att spela division ett-innebandy. Arkivfoto: Bildbyrån.


Sara har en fenomenal förmåga att hitta passningsvägar som praktiskt taget är omöjliga. Hennes 32 assist på 14 matcher ger minst sagt en fingervisning om det.

- Jag tycker egentligen inte om poängligan för alla borde få cred för sitt spel. Jag gillar inte att skjuta och behöver någon bredvid mig som sätter dit bollarna – och det gör Karin Didriksson. Hon är högerskytt och en jäkel på att göra mål. Hon har spelat i Lockerud tidigare, vi spelade i distriktslaget tillsammans och går nu samma utbildning.

Som den spelfördelare Sara är, tar hon oftast plats som center eller som mittfältare i en 2-2-1 uppställning. Hur trivs du med det?
- Det är skitroligt och passar mig perfekt!

Det var tänkt att Sara eventuellt skulle återvända till Endre i januari, men Endre-folket vill vänta till februari för att ha en chans att se Saras form innan.

Hur känns detta upplägg för dig?
- Jag förstår att de inte vill ta in en spelare som de inte vet var de har, när det finns andra spelare i truppen som har varit med hela säsongen. De vill veta min fysiska status och hur spelet ser ut först, innan ett beslut tas. Det är dumt att ödsla pengar och tid till planering om de inte blir nöjda.

Finns det en öppning i ditt kontrakt med Jönköping för en övergång?
- Ja, det finns det och jag tar en öppen diskussion med alla parter om det blir en övergång. Jag sticker inte bara från Jönköping. Men det är inget bestämt än.

Vad tycker du om Endres säsong?
- Med tanke på förutsättningarna, alla skador bland annat, har de gjort en helt ok höst. Endre har ju nästan bara förlorat med uddamålet mot topplagen och spelat många bortamatcher. Jag tror absolut att de kommer att gå till slutspel vilket ju är Endres delmål. Och i slutspel är Endre alltid bra, mycket tack vare den fantastiska publiken.

Nu ska du utomlands i två veckor och missar två matcher. Hur känns det?
- Klubben har vetat om detta en tid, men jag är egentligen emot att man åker bort under säsongen. Nu passade inte denna resa någon annan tid så det får bli som det blir.

Jönköping har hela 12 poäng ner till tvåan i tabellen - blir det elitseriekval för er del?
- Det ser onekligen bra ut och vi borde ha en hyfsad chans till det om vi inte drabbas av skador och andra avbräck. De andra lagen taggar till lite extra när de möter serieledarna så det gäller att vi inte slappnar av och fortsätter spela på den nivå vi kan spela på.

Gittan Ahonen Gunnarzon