2011-01-14 09:21

I fokus: Mikaela Malgerud

20-åriga målvakten Mikaela Malgerud motade hela 52 skott och blev matchvinnare när hennes Karlstad oväntat vann mot svenska mästarinnorna Rönnby i helgen.

- Hela laget stod bakom segern. Vi hade en bra stämning i laget hela matchen och slet på. Det var inte jobbigt med så många skott utan mest att tempot var högt. Det gick inte att tappa fokus en endaste sekund.

- Det var en riktig revansch för mig eftersom jag inte har fått särskilt mycket speltid den här säsongen. Jag har börjat någon match och avslutat ett par, men inte stått en hel match förrän den här. Jag spelade mer förra säsongen trots att det har gått bättre för mig i år.

Du gjorde även en assist som bonus?
- Ja, vi hade en utvisad och Rönnby hade tagit ut målvakten. När jag fångade bollen kastade jag den till en av våra spelare som hade öppet mål. Det var en skön känsla att få krydda första hela matchen med en assist.

Det har från ert håll talats om att ni ändrade på spelsystemet och körde mer ”grisspel” mot Rönnby än ni brukar. Hur spelade ni då?
- Vi har väl sagt att vi inte ska avslöja för mycket om vårt nya spelsätt, men vi tryckte ihop oss ännu mer och gjorde det svårt för motståndarna att komma in i slottet. De fick bolla långt från mål vilket gjorde dem frustrerade. Vi jobbade mer två och två samt ibland tre och tre.

Och nu ska ni bara använda detta nya speltänk ibland och fortsätta mestadels med ert offensiva tänk. Det är förvånande med tanke på framgången i helgen?
- Mot IKSU i söndags spelade vi grisspel ett tag, men när vi bytte till vårt vanliga spel fungerade det bättre. Sedan beror det på motståndet också, IKSU var väldigt spelskickliga. Jag tycker ändå att vi ska fortsätta spela på det sättet som vi gjorde mot Rönnby.

Ni har fått kritik för att spela fult. Är den orättvis?
- Vi är kanske inte lika spelskickliga som en del lag och då måste vi grisa för det är vår chans att ta poäng. Vi spelar inte fult utan tufft på ett schysst sätt. Jag vet att många tycker att det är tufft att möta oss men det gäller att även topplagen står upp.

Annars har ni haft en tuff start i Elitserien och är nästjumbo. Vad är orsaken?
- Innan jul hade vi många sjukdomar i truppen och det var allmänt kaotiskt. Vi är ett ungt lag med nästan ingen rutin alls och tempot i Elitserien är högt. Vårt spelsystem är nytt och det har tagit tid att anpassa oss till det. När det klickar fungerar det väldigt bra, men ibland har det varit alldeles för ihåligt.

 

Mikaela Malgerud. Foto: Idrottsfoto.


Inför säsongen räknade ni med att slåss bland de fyra sista lagen – och så har det också blivit. Vad ska ni göra för att ta er uppåt i tabellen?

- Vi försöker bara att utveckla vårt spel och att få igång de nya spelarna som kom inför säsongen. Vi har en mental tränare som de som vill använder sig av, men annars är det inget stort vi ska göra.

Är det aktuellt att ta in nya spelare?
- Vad jag vet är det inte några nya spelare på väg in och det är nog svårt att locka elitspelare till ett lag som ligger i botten. Värmland har annars många duktiga division 1-spelare och vi har pushat ledarna till att hitta nya spelare där.

Karlstads tränare Dan Leijon och Peter Gustafsson är relativt oprövade inom innebandyn. De har bägge en gedigen bakgrund inom hockeyn och fotbollen. Hur har det fungerat?
- Tidigare säsonger har vi inte haft något spelsystem alls utan bara kört på. Dan och Peter har infört en spelidé de tror på och varit noga med att alla förstår vad vi ska göra. Det har varit ett lyft för oss. Dessutom befinner sig ofta vår förra tränare på läktaren på matcherna och ger feedback till oss.

Ni har ett väldigt ungt och oerfaret lag, hur håller ni humöret och kämpaglöden uppe?
- Vi är ett jättetight gäng och faller någon, hjälper vi den upp. Vi har en jäkla sammanhållning och gör vad vi kan för att prestera.

Mikaela började sin målvaktskarriär i SK Örnen och har via Filipstad och Munkfors hamnat i Karlstad. Främsta meriterna är medaljer med distriktslaget i Värmland.

- Det var en målbild från just en distriktslagsmatch som mina tränare ville att jag skulle tänka på när vi mötte Rönnby. Jag fick hoppa in i en kvartsfinal i SM och det blev straffar som avgörande vilka vi klarade bäst och vann. Det gick jättebra för mig och den attityden jag hade den matchen – tog jag fram mot Rönnby.

Hur ser du på din innebandyframtid?
- Jag vill utvecklas så mycket som möjligt och framför allt förbättra konditionen för att klara de krav som ställs för landslagsspel. Det är dit jag siktar efter att ha fått mersmak när jag blev uttagen som reserv till U19-landslaget.

Karlstad har nu i flera år krigat för sin existens i Elitserien. Tycker du att klubben borde jobba annorlunda med damverksamheten?
- Jag tycker att de borde lägga mer energi på damsidan. Nu är det mest fokus på att få upp herrarna till SSL. Det är viktigt att alla spelare behandlas lika för vi spelare pratar med varandra och får då reda på vilka villkor var och en har. Det vore också bra om de mycket tidigare tittar på nästa säsong och försöker locka hit nya spelare.

- Jag vet att styrelsen tar hjälp utifrån för att utveckla klubben vilket är bra även om de inte har kommit så långt än. De gör säkert mycket, men arbetet bör synliggöras bättre.

Det var en del om det långsiktiga tänket. Om vi tittar kortsiktigt, möter ni Huddinge och Djurgården på hemmaplan till helgen. Hur går det där?
- Vi ska ta Huddinge om vi spelar som mot Rönnby. När vi mötte Djurgården på bortaplan gick det ganska bra så jag tror absolut att vi har chans på poäng mot dem. Vi siktar på att klara oss kvar utan kval, det borde vi klara.

Gittan Ahonen Gunnarzon