2011-01-22 18:03

I fokus: Kristian Talme

Inför årets säsong lämnade Kristian Talme Balrog för spel i AIK. Efter en lång skadeperiod är han nu utlånad till Botkyrkaklubben.

För första gången på seniornivå i Sverige får han nu spela utan brorsan Henrik – som han på måndag möter i derbyt mot sitt gamla lag.

Under andra världskriget flydde Henrik och Kristian Talmes farföräldrar till Sverige. När barnbarnen cirka 60 år senare påbörjade sina proffskarriärer i innebandy, tog de beslutet att spela för sin farmor och farfars hemland Estland. 50 procent Estlänning, 50 procent svensk och självklart ställdes länderna mot varandra direkt i VM, men när matchen skulle börja fanns ingen av bröderna med på planen.

– Jag hade inte spelat 60 minuter på hela säsongen då och för mig var det en ren säkerhetsåtgärd. Vi visste inte om jag skulle orka två matcher på två dagar helt enkelt. För Henrik var det bara så sjukt. Han skulle öppna förpackningen till strumporna innan träningen kvällen före matchen och fick på något sätt en plastbit i ögat. Han svällde upp och kunde inte se på ögat, det var faktiskt inte helt bra mot Tyskland ens. Man förstår att folk tror vi driver med dem, för det är ju helt sjukt men så här i efterhand kan man ju skratta åt det, säger Kristian Talme.

Kristian missade då möjligheten att möta sina lagkompisar i AIK, men på måndag får han en ny chans då han och Balrog färdas till Solnahallen för att för första gången ställas mot sin bror.

– Jag vet inte vad man kommer att känna. Jag har aldrig ställts mot min bror tidigare. Sen ställs jag ju även mot killar som jag tycker väldigt bra om, lagkamrater från hösten och vänner.

Men trots att Kristian har kontrakt med AIK och bara är utlånad till Botkyrkalaget, så har han inga problem med fokuseringen på att prestera i matchen.

– Man spelar för den klubbtröjan man har på sig och jag kommer kämpa stenhårt i matchen, det lovar jag. Det är tufft för alla lag att möta AIK i Solnahallen, men vi ska slita som djur.

Som en bra lösning för samtliga parter så hamnade Kristian alltså i Balrog. Och sen hans, och bland andra Tomas Kafkas, ankomst till klubben, så har det börjat se ljusare ut för laget som dock fortfarande befinner sig på nedflyttningsplats.

– Jag trivs riktigt bra faktiskt. Jag har ju haft problem med mina knän och de är inte helt bra än. I AIK var det tuff konkurrens och när man är ny och de inte känner till en till fullo då man varit skadad så behövde jag få matchträning. Jag blev utlånad till Balrog och det blev riktigt bra, det är en klubb jag har hjärta för det också.

 

Kristian Talme. Foto: Idrottsfoto.

 
En perfekt lösning kan det tyckas. Han fick bo kvar i samma lägenhet med sin flickvän och kunde spela kvar i huvudstaden. Den enda haken – han får inte spela med sin bror.

– Henrik är ju den spelare som är bäst i världen för mig att spela med. Han känner mig bäst både som spelare och människa och det blir såklart lite tomt utan honom och jag saknar honom alltid. Men jag spelar nu med bland annat Mikael Karlsson, som är en fruktansvärt skicklig spelare. Sakerna han kan göra med bollen är sjuka.

Men det finns en spelare som imponerat ännu mer på Kristian än Mikael Karlsson i Balrog.

– Jag visste innan han kom hit, att Tomas Kafka var bra. Men att han skulle vara så här jäkla bra trodde jag inte. Han är absurt bra.

Som sagt, laget ligger på nedflyttningsplats – men Kristian är säker på att de kommer att klara kontraktet.

– Vi förlorade förvisso mot Mullsjö senast, men jag tycker att vi är ett bättre lag. Vi har materialet för att hålla oss kvar, men måste helt klart börja ta poäng.

Något laget får chans till på måndag då Balrog möter AIK, Kristian möter Henrik och Botkyrka möter Solna.

Författare: Lars Lindberg