I fokus: Jorunn Göransson - Innebandy.se
2011-01-21 10:01

I fokus: Jorunn Göransson

Pixbos unga back Jorunn Göransson debuterade i A-landslaget i höstas och fick förnyat förtroende då hon förra veckan blev uttagen till Finnkampen. Innebandy.se fick en pratstund med Jorunn om både landslag och klubblag.

Hur var din reaktion på uttagningen till Finnkampen?
- Det var givetvis jättekul även om jag blev förvånad eftersom jag inte är särskilt nöjd med min säsong. Jag har inte kommit upp på någon bra nivå än, har inte haft det flyt och stäm jag behöver. Jag har spelat på för små marginaler vid fel tillfällen och behöver komma tillbaka till det enkla spelet.

Du debuterade i Euro Floorball Tour i Tjeckien. Hur var det?
- Jag blev i och för sig mer överraskad över uttagningen då än nu, även om jag visste att Jan-Erik Vaara hade koll på mig. Ändå trodde jag att det skulle dröja några år innan jag kom på tal i A-landslaget. Jag var väldigt nervös innan, men alla tjejerna var öppna, trevliga och glada. Det var en ära att representera Sverige och skönt att få spela med Isabell Krantz som ju också spelar i Pixbo. Vi spelar inte backpar i klubblaget, men hon hjälpte mig mycket under lägret.

Ni var många som debuterade på samma gång, märktes det?
- Det är svårt att jämföra för mig då jag var med för första gången, men alla i landslaget är vana att dra stora lass i sina klubblag så det är inga osäkra spelare som är med. De spelare som har varit med tidigare kanske märkte skillnad.

Hur tyckte du att det gick för dig? Andra som utmärkte sig?
- Jag fick spela två av tre landskamper och det gick helt ok. Jag var nervös och hade prestationsångest när jag spelade med U19-landslaget, men nu kände jag ingen press utan bara möjligheter.

- Jag var imponerad av de flesta men nu såg jag spelare som kanske inte är de som gör flest mål i sina klubblag utan bidrar med andra kvalitéer och inte syns lika mycket som andra. Sanna Scheer och Josefina Eiremo är exempel på sådana spelare.

På vilket sätt är det annorlunda att samlas med landslaget jämfört med klubblaget?
- Alla som är uttagna till landslaget är bäst på sina positioner och de flesta är kompletta spelare som man ska försöka få ihop till ett lag. Man känner så klart inte varandra så bra i landslaget som i klubblaget.

 

Jorunn Göransson. Foto: Idrottsfoto.

 
Jorunn har spelat 16 landskamper för U19-landslaget och detta är hennes andra säsong i Pixbos damlag i Elitserien.

Vilken är skillnaden mellan spel i U19 jämfört med A-landslaget?
- U19 är en slags utbildning som består mer av analyser och grupparbeten. Man går igenom fler detaljer än i A-landslaget där det inte var så långa samlingar. Man ska inte behöva gå igenom självklara saker och det läggs mer ansvar på de olika femmorna.

Vilket är ditt bästa minne från U19-landslaget?
- Utan tvekan VM-guldet i våras! Det är det bästa jag har varit med om i innebandyväg.

Jorunn är en av Pixbos mer tongivande spelare trots sin ringa ålder på 19 år. Hon är också utsedd till assisterande lagkapten.

Är du en ledargestalt?
- Jag har alltid varit lagkapten, både i fotbollen och innebandyn. Det är nog för att jag tar tag i saker både på och utanför planen. Jag var lagkapten min första säsong i Elitserien och det var svårt för några hade spelat i många år och det blev en lustig situation när jag skulle in och styra. Nu är jag assisterande lagkapten och tar hand om vissa delar. Det är ovant att inte ha bindeln, men det fungerar jättebra med Johanna Dahlin som lagkapten.

Jorunn är backen som spelar med stor pondus och säkerhet. Men hon började spela back under protest.

- Från början ville jag inte spela back men min gamla tränare tvingade mig. Jag ville springa där uppe och göra målen, men blev förpassad till backen. Jag är snabb, har bra spelblick och tar initiativ, men spelar ibland med för små marginaler vilket kan vara både positivt och negativt. När det fungerar flyter spelet bra, men det blir farligt om det inte fungerar.

Förra säsongen hade Pixbo en stor spelaromsättning vilket bidrog till att laget missade slutspel. Är det något som kan hända igen?
- Då hade vi en stor och orutinerad trupp och vi var inte tillräckligt förberedda för spel i Elitserien. Man måste älska det man håller på med, annars fungerar det inte. Vi hade även grupperingar i laget vilket vi inte har den här säsongen. Nu har vi harmoni och trygghet i truppen och en helt annan moral vilket jag hoppas räcker långt.

Till i år har föreningen satsat och tagit in namnkunniga nyförvärv och två nya tränare. Är det viktigt att föreningen visar att de menar allvar med damlaget?
- Ja, det tycker jag. Sedan finns det alltid skillnader och ibland får damlaget fördel och tvärtom. Det är viktigt att föreningen aktivt bidrar till att daminnebandyn blir bättre vilket Pixbo gör.

Hur har det fungerat med Jocke Bernvid och Mikael Lindqvist som nya tränare?
- Bägge är kunniga och alla har förtroende för dem. De vågar testa nya kombinationer och de ser alla spelarna individuellt och som lag. Det är inspirerande och roligt.

Ni använder numera spelsystemet 2-2-1 – hur fungerar det?
- Överlag bra även om alla spelsystem har brister. När vi till exempel mötte KAIS Mora var de duktiga på att utnyttja våra brister i systemet, men vi vet vad vi ska rätta till vilket känns tryggt. Vi litar på tränarna och spelsystemet.

Är du överraskad att det har gått så bra för er i år?
- Det har gått över förväntan och jag trodde inte att vi skulle leda serien efter hälften av matcherna. När vi åkte ur tidigt i försäsongsturneringen i Prag var jag orolig att det skulle sluta som förra säsongen. Sakta men säkert har vi gått framåt och jobbat in detaljer i spelet tills de har suttit. Vi satsar på slutspel, men vi kan inte vara nöjda med annat än att gå hela vägen.

I helgen mötte ni Endre samt Täby och fick med er en vinst i sudden och en i full tid. Hur var matcherna?
- Endre är snabba och starka och matcherna mot dem blir alltid svängiga. Det var inget skönspel och det var synd att vi tappade på slutet så att vi inte fick med oss tre poäng. Men Endre är inget dåligt lag så vi ska ändå vara nöjda med två poäng.

- Mot Täby var det jämnt men det blev onödigt spännande för vi borde ha gjort fler mål på våra chanser.

Nästa helg spelar ni på bortaplan mot Lockerud. Tre givna poäng?
- Vi hade stora problem senast vi mötte Lockerud och hade svårt att få in bollen i mål. Vi får inte underskatta motståndet och ställa in skorna, men det är lätt hänt när toppen möter botten. Det är viktigt att få in mycket energi i laget och spelet.

Vilka är era största konkurrenter till SM-guldet?
- Vi har inte bra statistik mot KAIS Mora och de är det bästa kontringslaget i Elitserien. Det är svårt att försvara sig mot ett lag som är så spelskickligt som KAIS Mora. IKSU trummar på med sina tre femmor och det är tufft att möta dem. Toppen är jämn och Djurgården samt Rönnby är också bra lag.

Vad talar för att ni spelar SM-final?
- 4-5 spelare är väldigt viktiga för oss och det är givetvis tråkigt att Elin Tjärnström kanske lämnar oss eftersom hon har kommit in på Polishögskolan i Umeå, men det är roligt för henne. Hon har gått framåt hela säsongen, men det har hela laget gjort. I lagmaskinen Pixbo spelar en för alla och alla för en. Det kan ta oss till SM-final.

Gittan Ahonen Gunnarzon