I fokus: Jonas Svahn - Innebandy.se
2011-01-11 08:28

I fokus: Jonas Svahn

Jonas Svahn tog steget från division I till Superligan. Förväntningarna var små, men hans snabbhet har gjort honom till ett av IBK Dalens farligaste vapen.

Nu nämns han som en av de som har chans att nomineras till årets rookie.

Dalakillarna Max Wahlgren och Jonas Svahn spelade tillsammans i Kais Mora tidigare i karriären. Numera är de kedjekompisar i Superligalaget IBK Dalen och är en av anledningarna till att Dalen gått så bra under hösten.

- Jag springer bara. Max och Anton (Ermling) säger alltid det, spring. Vi är en bra mix vi tre och det är lätt att spela ihop. Max är en smart spelare med bra skott och han levererar ofta bollen till mig i fart. Anton Ermling är avig och riktig svår att ta bollen från. Sen har han ett bra skott och bra spelsinne även han, säger Svahn om sina kedjekompisar.

Med 70 mil hem så blev det en stor omställning att flytta norrut för Jonas. Som tur var så bor han tillsammans med just Wahlgren.

- Vi har inte gått på varandra än, så det har gått bra, konstaterar han.

Beslutet att flytta var lätt för honom. Spel i superligan var målet och även om förväntningarna på speltid inte var stora, så tvekade han aldrig.

- Första tanken var ju att det var väldigt långt hemifrån, men det var en perfekt klubb att gå till. Det är en jättebra förening och allt har egentligen varit positivt. Speciellt mängden med speltid. Jag hade inte förväntat mig att spela så mycket som jag gjort.

 

Jonas Svahn. Foto: Idrottsfoto.

 
Jobbar på dagis

Tidigare arbetade han på IBK Dalens egen lågprisbutik, Pocketprice. Men nu när den lagts ner så har han vikarierat på ett dagis – samma yrke som bland annat Peder Bodén har.

- Men vi jobbar inte på samma dagis. Jag fick jobbet genom kommunen och skriver bara upp när jag kan jobba så ringer de. Jag har bara varit där en vecka ännu, men jag ska tillbaka dit nästa vecka.

Den övriga lediga tid som finns spenderar han gärna med laget. 

- Jag och Max umgås såklart en del, men sen brukar laget styra ihop middagar och se hockey eller liknande. Yngve Nordin är ofta den som styr ihop det, men även Christian Hjort är flitig på det där.

Hockey är populärt för Dalakillen i och med att hans sympatier till Djurgården IF gärna håller honom framför tv-rutan då det vankas Elitseriehockey.

- Jag började hålla på dem när jag var tolv tror jag. Min kusins dåvarande flickvän spelade i Djurgården a-juniorer så vi fick följa med in i omklädningsrummet och träffa spelarna och jag har hållit på dem sen dess.

Utvecklats på flera plan
I IBK Dalen har han stått för 22 poäng på 15 matcher och succén har varit total för 19-åringen som överträffat allas förväntningar.

- Jag tycker att jag utvecklas både som spelare och som person. På planen så har jag lärt mig att utnyttja min snabbhet bättre. Min teknik har blivit bättre och även mina avslut, som dessutom är fler numera.

Umeå-laget kämpar på i toppen slutspelet är målet – även för Jonas. Rookiens första säsong i SSL och nu återstår det bara att se om succén varit tillräcklig för att ge honom en plats bland de nominerade till just – årets rookie.

Författare: Lars Lindberg