2010-01-26 15:00

Wahman blir ny matchcoach

Andreas Wahman blir ny matchcoach i damlandslaget. Första uppdraget blir Finnkampen i början av februari.

Andreas Wahman.
Foto: endreif.nu

Andreas Wahman, som gör sin första säsong som tränare, kommer i första hand att finnas med i landslagsstaben under Finnkampen 6 februari och World Challenge i Karlstad 23-25 april.

Han ersätter Martin Olofsson – som efter VM-guldet i Västerås valde att tacka för sig – som matchcoach.

– Det var överraskande till en början när jag fick det här erbjudandet. Det är mitt första år som tränare, men det har gått bra för klubben och jag har haft stor hjälp av assisterande tränaren Mikael Järlö, berättar Andreas Wahman som ser fram emot att bli en del av landslagsledningen.

– Jag hoppas att jag kan bidra med lite nya tankar och idéer. Tanken är att Sverige ska behålla positionen som bäst i världen, men jag tror och hoppas att vi ska kunna utvecklas också. Jag var och tittade på VM och Sverige spelade riktigt bra, men det finns fler saker att jobba på och jag har en del idéer som jag kommer att bolla med Jan-Erik Vaara.

Har du samma syn på innebandy som Vaara?
– Ja, det tycker jag, jag vet hur landslagsledningen tänker och jag är inne på samma linje.

Andreas Wahman spelade aktivt i Visby IBK ifjol, men lade av under förra sommaren och startade då sin tränarkarriär.

– Det sista året som jag spelade så kände jag att det var sista året. Jag har varit inne på att bli tränare hela tiden, och jag har samlat ihop det bästa av de tränare jag haft genom åren, berättar Andreas som menar att det inte var givet att han skulle bli damtränare.

– Det bara blev så, kan man säga. Jag och min familj trivs bra på Gotland och då finns det inte så många klubbar att välja mellan, men Endre kändes rätt från början och jag har verkligen inte ångrat att jag tog den här chansen.

Och det är tränare du vill vara i framtiden också?
– Ja, det är det. Visserligen är det min första säsong som tränare i Endre, men jag trivs verkligen jättebra i den här rollen.

 

Andreas Wahman blir ny matchcoach i damlandslaget. Foto: Jonas Gustavsson.


Endres framfart under hösten och vintern har inte frångått förbundskaptenen Jan-Erik Vaara. Endre är i skrivande stund femma i den jämna elitserietabellen, där lag ett till fem ligger inom ramen av en poäng.

– På det sätt som Endre har spelat och på det sättet man har höjt sin nivå är det intressant ur flera aspekter. Andreas har lyckats bygga ett lag på ett eminent sätt, och det är värdefullt i landslaget eftersom mycket handlar om att bygga ett lag av individer från olika klubbar, säger Vaara.

– Jag och Andreas har en historia som opponenter där vi mött varandra många gånger. Han har varit med på den högsta nivån som spelare, han har en pedagogisk utbildning och han är lugn i båset. Många auktoriteter har berömt honom. Jag har scoutat honom ordentligt (haha).

Innan den pågående säsongen, i augusti, möttes Jan-Erik Vaara och Andreas Wahman i en coachduell då damlandslaget spelade träningsmatch mot Endre i Södervärnshallen. Då slutade det oavgjort, 6-6.

– Det gick över förväntan den gången, även om det var tidigt på säsongen, minns Andreas.

Den 6 februari kommer Jan-Erik Vaara och Andreas Wahman att stå i samma bås och leda damlandslaget.

– Det blir direkt in i hetluften, säger Andreas.

Klart är också att Anette Rådström fortsätter som koordinator i damlandslaget. Hon har skrivit på ett nytt avtal som sträcker sig till och med säsongen 2011/12.

Damernas trupp till Finnkampen
Moa Schilström tillbaka i blågult...
... liksom Emma Lundmark


Författare: Jonas Gustavsson