2010-01-02 14:10

”Vi vet vad vi letar efter”

U19-herrlandslagets förbundskapten Jan Gustafsson och hans team kommer att finnas på plats under SDF-SM för 15-åringar i Linköping för att leta spelare till framtidens landslag.

Under fyra intensiva dagar kommer det att spelas massor av matcher, och U19-herrlandslaget har tillräckligt med resurser på plats för att kunna följa alla matcher.

– Vi kommer att titta på innebandy och njuta av de killar som kommer vara där och lira. Vi ser i stort sett bara killmatcher. Ibland får vi se en eller två perioder av tjejfinalen sista dagen, men mer brukar det inte bli, och det är väl detsamma för Marcus Holm och hans team som i princip bara ser tjejmatcher, säger Jan Gustafsson.

– Det blir full fart hela tiden. Vi vill täcka så mycket som möjligt och vi vill se så många lag som möjligt för att få en så bra bild av alla spelare som det går. Vi pratar också med varje distrikt om att vi är där, varför vi är där och snackar lite allmänt kring U19-verksamheten. Det sker i omklädningsrummen när det finns utrymme efter någon match.

Det blir oerhört intensivt, hur ska du orka ta in alla intryck?
– Mycket kaffe, ett glatt humör och att man får njuta av det som presteras på banan. Men vi är också ganska säkra med det vi söker, vi vet vad för egenskaper vi letar efter, och det ser man ganska snabbt i matcherna.

Och detta är en ”scouting” för ett framtida U19-landslag?
– Det är det definitivt och detta är också en VM-kull. Det är en kartläggning över de killar som i dagsläget känns mest intressanta inför framtiden, och vi inte speciellt strikta i vår gallring, utan vi vill ha koll på många killar med potential. Vi vill veta vilka som har potentialen att leverera den innebandy som vi vill spela i U19-landslaget.

 
 
Förbundskaptenen Janne Gustafsson letar efter nya talanger till landslaget under SDF-SM för 15-åringar. Arkivfoto: Bildbyrån.


Att hitta talanger brukar inte vara några problem för landslagsledningen, även om de spelar i sämre lag och kanske inte får ut hela sitt kunnande på grund av omgivningen.

– Man ser ganska tydligt vad spelarna har för kvaliteter. Sedan är det inte så lätt för alla spelare att göra så mycket i alla matcher på grund av omgivningen, men det är lätt att se vad de har för intentioner i spelet. Vi tittar hur spelarna är med klubba och boll, vad de har för spelförståelse och känsla för spelet, samt snabbheten både fysiskt och i uppfattningen av situationer, säger Jan Gustafsson.

Men det ni tittar är bara innebandymässigt, ni får ingen känsla för aktuella spelares personligheter?
– Egentligen inte, men däremot kan vi se hur spelarna uppträder på banan. Man kan få indikationer på hur spelarna fungerar, men vi kommer inte in på livet på spelarna, utan det blir en senare process när spelarna blir mer aktuella för landslagsspel.

Vad är skillnaden jämfört med SDF-SM för 17-åringar?
– När de äldre spelar är det lite mer organiserat spel, med de yngre är det lite mer tuta och köra och det är underbart att se. En match är inte slut förrän den sista signalen har gått, det är ett som är säkert. Det här härlig fair play också, det kan smälla och köras på, men händer det något ber man alltid om ursäkt, i alla fall överlag.

Är det något speciellt du vill se att 15-åringarna generellt har blivit bättre på?
– Vi vill helst se att man kan kombinera farten med att man kan lira boll till varandra. När vi pratar om vårt synsätt på innebandy så ser vi inte försvarsspelet som försvarsspel, utan det är början på anfallsspelet. Man börjar anfalla därifrån man erövrar bollen. Det innebär dock inte att man ska springa med bollen själv, utan att man ska sätta igång spelet snabbt, och där kan det ibland bli bättre bland 15-åringarna som ibland har en tendens att vilja göra saker på egen hand. Det har blivit bättre där de senaste två åren, men det kan fortfarande bli ännu bättre.

Jan Gustafsson var med och coachade fram U19-herrlandslaget till VM-guld förra våren i finska Åbo, och nu handlar det alltså om att kartlägga nästa VM-kull – stommen i det lag som ska spela VM 2011.

SDF-SM blir, för att använda ett av Jan Gustafssons egna uttryck, ett stort smörgåsbord med talanger.

– Det är lite andra julafton. Eller egentligen den första julafton eftersom den här tidigt på året, skrattar Janne. 

Vad säger du om arrangemanget?
– Det är ett fantastiskt arrangemang. Alla SDF-SM som jag varit på har varit bra organiserade och fungerar klockrent. Det blir lite bättre för varje år med hallar, spelschema och liknande. Det snäppas upp hela tiden.


Författare: Jonas Gustavsson