Uppladdning inför Student-VM - Innebandy.se
2010-01-13 07:00

Uppladdning inför Student-VM

I maj går student-VM i innebandy av stapeln i innebandynästet Umeå och en prestigefylld turnering väntar.

Innebandy introducerades på student-VM-programmet 2002 och Sverige stod som värd för den första turneringen. När det nu är dags för den fjärde upplagan av turneringen vänder arrangemanget tillbaka till Sverige, efter att de två senaste turneringarna gått av stapeln i Schweiz och Finland.

Student-VM i innebandy 2010 kommer att spelas i innebandynästet Umeå 12-16 maj. Arrangör är IKSU i samarbete med Sveriges Akademiska Idrottsförbund, Umeå universitet, Umeå kommun, Västerbottens Innebandyförbund och Svenska Innebandyförbundet.

Umeå kommer att vara Europas kulturhuvudstad 2014 och att innebandyn är viktig för staden råder det ingen tvekan om.

– I mina ögon är Umeå innebandyns huvudstad. Det är bara att titta på antalet lag i förbundsserierna, vi är mer eller mindre överlägsna där. Tittar man på intresset så är det stort generellt sett. Jag var på en turnering för spelare från division ett till division tre nyligen och det var smockfullt i hallarna, där kom man inte ens in, berättar Iksus Niklas Ekblom som är en av projektledarna kring student-VM.

– Där ser man att det finns ett enormt intresse att se på innebandy i Umeå, och jag tror att mycket handlar om hur duktig man som arrangör är att attrahera publiken. Gör man bra arrangemang finns det en stor målgrupp att vända sig till här.

Och det är den här publiken ni ska locka till student-VM?
– Ja, det är det. Generellt tror jag att det finns en förutfattad mening om student-VM som inte är speciellt positiv, i alla fall inom innebandyn. Turneringen har inte fått upp statusen riktigt än, men jag tror att det här kan bli året då student-VM i innebandy tar ett stort kliv framåt. 

 

Student-VM senast det begav sig. Foto: Josef Åhman.


I student-VM är Sverige regerande världsmästare på damsidan (damerna var med för första gången 2008), och har ett guld att försvara där. På herrsidan blev det en bronsmedalj senast, så där finns revansch att utkräva.

Mycket talar för att Sverige på både dam- och herrsidan kommer att komma med riktig starka lag. Kriterierna för att få vara med är att man är född inom ålderspannet 1982-1992 och att man är student.  

– De fyra största nationerna har kommit överens om att de ska skicka bästa möjliga lag, och det borgar för att det kommer att bli många riktigt bra spelare. Tidigare år har det blivit för många spelare som inte är på toppnivå, och då får turneringen per automatik inte någon positiv stämpel. Men jag tror att det kan vända i år, menar Ekblom.

Marknadsföringen av student-VM kommer också att rikta sig mot att lyfta fram profilerna.

– Jag tror att vi ska försöka fokusera på profilerna som är med och verkligen visa att det här är så nära ett VM man kommer i Umeå. Det är världsspelare som kommer att vara med, så mycket kommer att handla om att lyfta fram profilerna.

Intresset för både dam- och herrinnebandy är stort i Umeå – vilket bådar gott inför intresset för student-VM – och att fokusera på både damer och herrar har länge varit prioriterat i staden.

– Jag tror att vi är en bra förebild inom det området. Jag vet att kommunen gjorde en tydlig markering angående det här för några år sedan, vad gällande till exempel halltider och sponsortider från kommunen, och att där inte skulle göras någon skillnad mellan om man var pojkar eller flickor. Det ska vara jämnt fördelat. Och det har också gett resultat vilket man märker nu, för dam- och herridrotten står på samma ben och är lika starka, berättar Niklas Ekblom.

Ett unikt arrangemang

Författare: Jonas Gustavsson