Toppen mot botten i TV - Innebandy.se
2010-01-11 10:09

Toppen mot botten i TV

Det är bokstavligt talat toppen mot botten i måndagens TV-match på TV 4 Sport då serietvåan AIK tar emot seriejumbon Järfälla på hemmaplan.


MÅNDAG 11 JANUARI
KL 19:00 TV 4 SPORT
 
AIK
-
JÄRFÄLLA

Men även om det skiljer 34 poäng i tabellen så är ett derby alltid ett derby, och Mikael Gunnarzon kommer också att vara i studion och prata om just derbyn och hur det är att spela i rivalitetsmöten.

Senast lagen drabbade samman roffade Järfälla åt sig en 2-0-ledning i den första perioden, men förlorade till slut med 8-4 efter AIK vunnit både period två och tre med 4-1. 

Sändningen av returmötet startar klockan 19:00 i TV4 Sport.

Inför matchen:

Emil Persson, assisterande tränare AIK

Vad säger du om säsongen?
– Det har varit spelmässigt okej och resultatmässigt riktigt bra. Vi har förlorat två matcher och man vill alltid vinna alla matcher, men vi är helt okej nöjda med det poängmässiga resultatet.

Ni har två förluster och de har kommit den senaste tiden borta mot Storvreta och Warberg, vad säger du om det?
– Serien är lite skiktad och det finns ett antal motståndare som är extra tuffa att möta, men våra förluster har kommit på bortaplan och det visar också att det är viktigt att få en bra placering i grundserien och därmed hemmaplansfördel i slutspelet. Vi är inte förvånade över att det har blivit tuffare. Vi har haft problem med skador också precis som alla lag, och det får man också titta på efter säsongen vad det beror på, men vi skyller inga förluster på det, men visst underlättar det inte.

Ja, ni har haft massor av skador, vad tror du det beror på?
– Det kom i november och det är en månad som vi har sparsamt med matcher ändå, så vad det beror på är svårt att säga. Vi belastar lite extra i november inför matcherna i december, och är man inte riktigt kry när man tränar ner sig så ökar risken för skador. En del skador har berott på otur, en del kanske man hade kunnat påverka.

Nu väntar seriejumbon Järfälla, tankar inför den matchen?


Kim Nilsson är en av AIK-forwardens som ska lirka upp Järfällas försvar.
Arkivfoto: Bildbyrån
.

– Det är att det blir en tuff match som alla andra. När vi mötte dem borta så fick vi slita oerhört mycket, och den matchen blev lite speciell eftersom den hade ett uppehåll efter två perioder på grund av ett brandlarm. Det är svårt att spela matcher som man förväntas vinna, där man möter ett lag som inte har något att förlora och som kan backa hem och spelvända. Vi måste vara på tå. Det är klart att det är lättare att motivera sig när man möter ett lag som ligger i toppen av tabellen rent generellt – det är svårt att möta lag som spelar lågt försvarsspel helt enkelt. Vi måste göra skitgörat, ta kampen framför mål och spela disciplinerat.

Vad säger du om laget Järfälla?
– De har ett bra lag med många kompetenta spelare, men saknar kanske lite rutin vilket har märkts i vissa matcher. De är spelskickliga och duktiga så det är klart att vi måste se upp, och vi har respekt för dem.

Vad blir viktigast för er i matchen?
– Det är framförallt anfallsspelet. Det gäller att ha rätt verktyg för att dyrka upp deras försvar, att ta rätt avslut och vara noga med deras spelvändningar. Besluten i anfallszon är nyckeln för oss.


Joachim Borgqvist, tränare Järfälla

Vad säger du om Järfällas säsong?


Sebastian Gafvelin blir en av Järfällas nyckelspelare mot AIK.
Arkivfoto: Bildbyrån
.

– Det har varit lite upp och ner, och det har vi varit medvetna om att den skulle bli med tanke på att vi har ett så ungt lag. Jag tycker ändå att vi prestationsmässigt har gjort det bra. Poängmässigt tycker jag att vi borde ha haft några fler poäng. Vi står upp bra emot de flesta lagen, utom några av topplagen då kanske.

Du har ett väldigt ungt lag att jobba med?
– Det vi har jobbat mycket med är mycket utbildning och utveckling. Vi pratar mycket om prestationer. Mycket på den här nivån är fokuserat på resultat, men vi har försökt prata med om att prestationer är viktigt. Vi har tur för vi har en grupp som är ruggigt hungriga och som vill framåt. Vi tittar hela tiden framåt och det positiva är att vi har en fantastisk utvecklingspotential. Vi skaffar rutin i varje match som ger resultat i matchen efter, och det är otroligt roligt och spännande att arbeta med de här killarna. Vi har en positiv stämning i gruppen.

Att ni blir bättre och bättre måste lova gott inför våren?
– Ja, det är det man känner, och det är därför vi har en så positiv stämning i gruppen. Vi blir bättre och stabilare som lag, och alla de barnsjukdomar som vi har i och med att vi är ett ungt lag märker man försvinner för varje träning och varje match som går. Lägstanivån blir bara högre och högre och vi har en stor utvecklingspotential.

Det måste ha varit tungt med 3-4-förlusten mot Västerås senast?
– Visst är det så, och det var en match som vi ville vinna, och som jag i mina ögon tycker att vi borde ha vunnit. Matchen innan mot Sirius tycker jag också att vi skulle ha haft tre poäng, med tanke på hur matchen såg ut, även om Sirius är ett riktigt bra lag. Vi har haft lite svårt att stänga matcherna med det här unga laget, det är ingen slump att Västerås vinner med 4-3 i slutet, trots att vi har massor av chanser.

Så att knyta ihop säcken har varit tufft för er?
– Vi har spelat fantastiskt bra och har varit bättre än motståndarna, men sakta faller det in en osäkerhet i gruppen och klarar inte av att knyta ihop säcken.

Nu ska ni möta topplaget AIK, vad är tankarna inför den matchen?
– Vi har allt att vinna och inget att förlora, så enkelt är det. Det finns väl ingen förutom oss själva som tror att vi kan vinna, och frågan som alla ställer sig är väl inte om AIK ska vinna utan hur mycket de ska vinna med. Vi kommer bara tuta och köra för vi har som sagt inget att förlora.

Hoppet står till talangen


Författare: Jonas Gustavsson