Tillbaka i storform igen - Innebandy.se
2010-01-08 12:59

Tillbaka i storform igen

Rönnbys Sanna Tuominen har gjort storstilad comeback efter sin korsbandsskada förra hösten och fick ett efterlängtat VM-guld i sin hemstad.

Du var i ditt livs form förra hösten när du slet av korsbandet i knäet. Är du i samma form nu?
- Nej, jag är inte i samma form, det är framför allt mjölksyraträningen och klippet i steget som behöver förbättras. Testvärdena är rätt ok, men jag orkar bara tempoväxla en gång istället för två. Å andra sidan var förra årets form min bästa någonsin. Jag får inte överbelasta vilket jag gjorde i höstas och då vilade jag i ett par matcher. Nu känns det bra och jag kör på.

Var du osäker på att bli uttagen till VM med tanke på formen efter din skada?
- Om jag inte hade jag dragit av korsbandet och kunnat delta i alla matcher och träningar, hade jag haft mer tid på mig att prestera. Nu kände mig tvungen att prestera mycket på kort tid för att bevisa att jag borde vara med. När Jan-Erik Vaara ringde och berättade att jag skulle spela VM, blev jag glad och lättad.

- Det var ju jag själv som satte press eftersom jag dagen efter skadan sa att jag skulle spela VM. Jag tror att det är lättare att komma tillbaka om man har något att jobba för. Jag vill fortfarande tillbaka till formen innan skadan.

Är du nöjd med din insats i VM? Din femmas spel?
- Jag tycker att för mig personligen gick det bra i början, även om det var ovant att spela på vänsterkanten. I vår femma skapade vi många chanser, men hade svårt att sätta dit bollarna. Vi var tänkta att användas som kontringsfemma, men motståndarna stod mest still. För mig passar det bättre med lag som stöter och spelar offensivt.

Rönnby nämns som en guldfavorit, men också ett av lagen som är en av höstens besvikelser. Hur är er form?
- Vi har testat mycket i början och inte fått ihop formationerna, men i de sista två matcherna (IKSU och Skellefteå) spelade vi bra. Vi ville se om vi kunde störa IKSU och spelade 4-5. Mot Skellefteå kom fler målskyttar igång och det behövs.

- Inför den här säsongen ville vår tränare ”Köcke” (Johan Kökeritz) att vi spelare skulle bli mer delaktiga och han frågade oss mycket vad vi tyckte istället för att säga ”så här kör vi”. Vi hade fler diskussioner, men det föll inte väl ut för alla tolkade inte allt på samma sätt och det blev rörigt. Nu har vi gått tillbaka till sättet vi hade förra året.

 

Susanna Tuominen är tillbaka i gammalt gott slag efter sin allvarliga knäskada från ifjol. Foto: Bildbyrån.


Rönnby har ingen direkt skyttedrottning, Karolina Widar finns på 10:e plats i elitseriens poängliga och du på 15:e. Är det bättre att poängen sprids ut bland flera spelare än att ha en pålitlig målskytt?
- Det är väl bra att ha folk som är matchvinnare och gör poäng när det väl gäller. Det är också bra att när det inte funkar för någon, tar andra ansvar. Vi är bara 14 utespelare i truppen och det blir då viktigare att varje spelare producerar.

Annars är Rönnby det lag som har släppt in näst minst mål i elitserien. Har ni fokuserat extra mycket på försvarsspelet den här säsongen?
- Vi har sagt att försvaret först och främst måste funka, fast det var viktigt förra året också även om ”Köcke” ofta sa: först till sju mål vinner.

Rönnbys tränare Johan Kökeritz har valt att inte ha en assisterande tränare. Har ni spelare möjlighet att utvecklas individuellt när endast en person tränar er?
- Man kan väl tycka att man inte får lika mycket feedback personligen. Vi försöker hjälpa varandra inom laget och vi kan även använda våra två lagledare. Vill man få extra stöttning får man gå till dem och inte tvärtom för det finns de som inte vill ha feedback.

Du har sagt att du gillar klapp-klapp-spel där alla medspelare är delaktiga. Tycker du att Rönnby spelar den typen av innebandy?
- Nej, det tycker jag inte, men när vi kontrar spelar vi med några snabba pass. Det jag menar är att alla i femman är delaktiga i anfallen, gör poäng och försvarar.

Vilka motståndare blir tuffast i slutspelet?
- I bäst av fem matcher har IKSU  en fördel med sin breda trupp. Det blir mer öppet i en enda final och där kan allt hända. Jag tror att vi får möta IKSU i kvarts- eller semifinal och då tar vi oss vidare och möter Balrog i finalen. Jag har en känsla av att både vi och Balrog har mer att ge och kan spela upp oss.

I helgen sätts ni på prov när ni möter topplaget IKSU på bortaplan, och i den andra matchen mot Skellefteå förväntas tre enkla poäng. Vad tror du om matcherna?
- Jag förväntar mig att bortamatchen mot Skellefteå har samma matchbild som hemma och att vi vinner. Jag hoppas att vi står upp lika bra mot IKSU som hemma och att de har bytt golv gynnar oss. Vi ska i alla fall störa dem och har vi stolpe in den här gången, vinner vi en jämn match, menar Sanna Tuominen.

Gittan Ahonen Gunnarzon