2010-01-07 07:50

Seriens bästa försvar ska bräckas

Helsingborg har SSL:s bästa försvar och i torsdagens webbsända match får man bekänna färg då man ställs mot en av seriens bästa målskyttar – överraskningen Johan Eriksson i Sirius.

Eriksson har imponerat under hösten och pangat in hela 22 mål och därmed är Siriusforwarden SSL:s nästa bästa målskytt (tillsammans med Kim Nilsson, AIK, och Alexander Carlström, Västerås) bakom Rickie Hyvärinen, Caperiotäby, som gjort 25 mål.

– Jag är faktiskt lite överraskad själv över att det har gått så bra. Men jag tror att spelet vi spelar passar mig bra, berättar Johan.

– Vi backar tillbaka och spelar mycket på kontring, men jag har ändå en offensiv roll där jag ska avsluta anfallen.

Ifjol spelade Johan Eriksson och Sirius i division ett. Då svarade 24-åringen för 20 mål på 22 matcher, ett facit och snitt som alltså överträffas rejält av årets 22 mål på 16 matcher i SSL.

Men en förklaring finns alltså i Sirius spelsystem, där man ifjol var ett spelförande lag medan man i år är ett kontrande lag, vilket alltså bevisligen passar Johan Eriksson mycket bra.

– Ifjol hade vi mer boll när vi spelade i division ett. Då ägde vi bollen mer under matcherna och det blev mer statistiskt anfallsspel, så är det inte nu, berättar Johan.

Det måste vara positivt när målen kommer hela tiden?
– Det är jätteskönt faktiskt, och det har gjort att självförtroendet har vuxit vilket också innebär att man skjuter i fler lägen.

Hur kommer det sig att Sirius har gått så bra under hösten?
– Jag vet inte riktigt. Vi har en riktigt bra tränare som är duktig, kan läsa spelet och vet hur vi ska spela. Vi var förberedda på att debuten i SSL skulle bli tuff och att vi skulle få jobba hårt, och det är kanske den vetskapen som har hjälpt oss. Sedan har vi en bra stämning i truppen vilket också bidrar.

Kan ni nå slutspel?
– Vi siktar i första hand på att hålla oss kvar. Tar vi oss till slutspel så är det bara en bonus tycker jag.

 

Sirius Johan Eriksson har måljublat många gånger under den här säsongens SSL-spel. Foto: Bildbyrån. 


Nu väntar en mycket tuff bortamatch mot seriefyran Helsingborg. Skåningarna är det lag som släpper in minst mål i årets serie med blott 60 insläppta bollar på 15 matcher. Senast lagen drabbade samman vann Helsingborg med 5-3 i Fyrishov.

Då sköt Johan Eriksson ett av tröstmålen.

– Senast vi mötte dem så spelade de ganska snålt. De bjöd inte på något. Vi ska försöka spela lite som de gjorde då, så det kan bli tillknäppt mellan två lag som vill kontra. Jag tror att vi har en ganska bra chans att besegra dem.

Hur ska du överlista seriens bästa försvar?
– De är väldigt kompakta där bak, men jag får väl försöka skjuta som vanligt (haha).

Webb-TV: Helsingborg - Sirius


Författare: Jonas Gustavsson