Karaktär, stolpe in och bra försvar - Innebandy.se
2010-01-22 10:06

Karaktär, stolpe in och bra försvar

innebandy.se har pratat med Täbys tränare Roger Östergren. Han berättar om hur det har varit att ta över efter profilen Göran Hagberg. Östergren berättar också om de tre nycklarna i ett slutspel: karaktär, stolpe in och bra försvar.

Du har tidigare tränat herrlag, förutom Hammarbys damer. Hur är det att vara tillbaka som tränare i Elitserien efter fyra års frånvaro?
– Det är en stor skillnad mellan hur bra tränade och välorganiserade lagen är nu mot då. Idag är det många träningsprodukter som kan få mycket speltid och olika roller på banan. Tidigare var det mer de som hade bäst bollkänsla som spelade.

Är det något i daminnebandyn som du skulle vilja förändrades?
– Kanske inte i daminnebandyn i stort, men i Stockholm ligger klubbarna efter när det gäller allt runt omkring. Även om det inte finns pengar borde klubbarna kunna serva spelarna bättre och då kan vi tränare öka kraven och träningsdosen. Fler personer måste engageras kring lagen, det är bara att se på Iksus och Kais Moras träningsmöjligheter och engagemanget i en klubb som Endre.

Hur har det varit att ta över tränarsysslan efter Täbyprofilen Göran Hagberg?
– Svårt, då Hagberg gjorde ett jättebra jobb och hans sätt har genomsyrat Täbys sätt att arbeta. Jag tycker att man måste förbereda våra framgångsrika juniorer för seniorverksamheten bättre. Allt måste handla om glädje, men också om hårt arbete. Det är oskolade spelare som är fantastiska med boll och klubba, men succén blir inte omedelbar om spelarna inte är förberedda för A-lagsspel. Iksu lyckas väl med spelarnas steg upp till seniorerna och det är för att de jobbar just hårt och målmedvetet.

– I Täby har dessutom ofta många spelare tidigare luftats i matcher där man haft en stor ledning, vilket jag anser är bra om spelare på planen inte har haft rätt fokus. Dock finns det spelare som tyckt att jag bara har velat vara schysst när jag har låtit dem spela och inte tagit chansen. Jag har pratat med spelarna om att när jag byter in dem är det just för att jag vill se den personen spela och visa upp sig.
 
 


Roger Östergren under sin tid som tränare i Hammarby. Foto: Bildbyrån.

 
 
Har ni något tränarutbyte i elitserien?
– Jag pratar lite med tränarkollegor vid matcherna, men något organiserat forum finns inte vad jag vet.

Ni har nio vunna matcher och åtta förluster. Är du nöjd?
– Jag är nöjd med tanke på seriestarten då vi tog en seger av sex möjliga, fast jag har hela tiden trott på slutspel. Jag är också nöjd med tanke på hur vi spelar nu.

Vilken match är du mest tillfreds respektive minst tillfreds med?
– 8-1-vinsten borta mot Huddinge är jag glad över då Huddinge hade 60 procent av bollinnehavet och ändå kontrollerade vi matchen. Tjejerna har lärt sig att inte stressa om vi inte har bollen och i den matchen fungerade detta perfekt.

– Mot Pixbo var vi dåliga hela matchen och mot Örnsköldsvik på bortaplan var vi bra i två perioder och ledde med 5-3. I sista perioden gjorde de 7-1 och vi var tillbaka till gamla synder. Vi hade bråttom och krånglade till det för oss.

Du är riktigt imponerad av Iksus spel. Vad är det de gör så bra?
– Iksu har tre starka femmor och en enorm struktur i spelet som de utför enkelt och rakt. De sätter tryck, ställer snabbt om till försvar och spelar både anfall och försvar med alla spelare. Som coach vet jag om hur de spelar, men ändå är de svåra att stoppa.

Vilket lag kan snuva Iksu på SM-guldet?
– Alla som har möjlighet att nå finalen. Iksu kommer att spela final för de förlorar inte i bäst av fem matcher i kvartsfinalen eller semifinalen. Men alla lag kan slå Iksu i en enda match.

Täby då, hur långt kan ni gå?
– Det beror på hur långt vi kommer i arbetet, men vi har bra go i laget nu och många har höjt sig i sitt spel. Jag tror absolut på semifinal och allt kan hända i ett slutspel. Det handlar om karaktär, stolpe in och bra försvar.

Om du fick värva en spelare på varje position innan transferfönstret stängs, vilka skulle det vara?
– Målvakt: Vi är nöjda och jag har haft två supermålvakter samtidigt förut vilket inte är optimalt då de lätt kan ta ut varandra. Måste jag välja får det bli Endres Liisa Kokkonen som har varit bra mot oss.
– Back: IKSU:s Frida Stenwall är livsfarlig från bakplan med sitt fruktade skott. Hon är dessutom rightare.
– Center: Balrogs Helga Karlsson är bra i spelet med och utan boll.
– Forward: Huddinges Anna Wiman är ödmjuk och har vinnarhjärta med ett fantastiskt spelsinne.

Ni möter Pixbo och Lockerud i helgen. Vilken är taktiken mot dem?
– Mot Pixbo senast blev vi uppätna så vi får väl spela tvärtom. Egentligen är vi två jämna lag men vi ska inte bjuda på spelvändningar mot dem. I Lockerud måste vi stoppa Johanna Ekeroth som är en fantastisk spelare. Fast vi ska koncentrera oss på vårt eget spel och gör vi det ska de inte räcka till mot oss.

Slutligen, Idrottsgalan gick av stapeln i måndags. Om du fick utse bästa damspelaren genom tiderna, vem skulle det vara?
– Birgitte Lersbryggen! Hon är stor, stark, målfarlig med bra handleder. Att hon sedan också är elak och har vinnarinstinkt är positivt. ”Big” har allt som krävs för att vara en suverän innebandyspelare. Jag tycker det är kul med gamla profiler som gör comeback. Det är ju helt och hållet en chanstagning eftersom det är deras eget rykte som de sätter på spel.

– Samtidigt hamnar jag i bättre dager eftersom jag aldrig har gjort comeback som spelare, skrattar Roger Östergren.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon